*
Борба с вредителите

ВЪРШЕЦ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА АСТРОПАРТИ

|
ВЪРШЕЦ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА АСТРОПАРТИ

За трета поредна година Вършец ще бъде домакин на есенно астропарти.

Събитието се организира от Регионалния инспекторат по образование гр. Монтана и СОУ „Иван Вазов” гр. Вършец и ще се проведе на 10.11.2012 г. в почивна станция „Промишлено строителство” в града ни.

Лектори на астропартито ще бъдат представители на Института по астрономия при Българската академия на науките, Астрономическа асоциация - София и катедра „Астрономия” към факултета по физика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Те ще направят презентации на тема: „Звездни двойки” и „Има ли извънземни?”, а по-късно през нощта ще се проведе практическо занятие „Астрономически наблюдения и запознаване със звездното небе” с помощта на най- нови телескопи и ССД камери, единият от които е телескопът „Касегрен – Шмидт” - 125 мм на СОУ „Иван Вазов”, а другите, още по- мощни ще бъдат предоставени от Астрономическа асоциация гр. София.

Останалите практически занятия с учениците включват изработване на подвижна звездна карта от хартия и методика на работа с подвижна звездна карта, както и „3D пътешествие до Марс и в Слънчевата система” – изработване на 3D очила за наблюдение на снимки от повърхността на Марс, планетите от Слънчевата система и Луната.

Ани Лазарова - ученичка от 8- ми клас на СОУ „Иван Вазов“ ще се представи с презентация на тема „Луна“, с която неотдавна зае второ място на Националния конкурс „Космосът“, организиран от фондация „Еврика”.

Провеждането на есенното Астропарти „Вършец 2012” се финансира от фондация „Америка за България” и от местни спонсори.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар