*
Борба с вредителите

ВАЛЕНТИН ТОНЧЕВ КЪМ МИНИСТЪР КОРИТАРОВА: ИСКАМ ДА ДАДЕТЕ ТОЧНИ СРОКОВЕ ЗА ПУСКАНЕ НА ОТСЕЧКАТА БОТЕВГРАД - МЕЗДРА

|

Народният представител от ДПС, избран от област Враца Валентин Тончев призова министър  Коритарова да посочи ясни и точни срокове за приключване изграждането на трасето Ботевград-Мездра. На проведенето изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, относно напредъка на строителството на скоростния път Видин - Ботевград, от ПГ на ДПС поискаха ясни и точни срокове за изграждане на трасето Ботевград-Мездра. Депутатът на ДПС Валентин Тончев заяви, че “строителството на скоростния път Видин-Ботевград е сред основните транспортни приоритети на страната ни. Цяла Северозападна България, хората, транспортните компании, всички ние, които ежедневно пътуваме по този маршрут, с нетърпение очакваме неговото окончателно завършване и пълното му въвеждане в експлоатация.”

Модернизацията на първокласния път между Ботевград и Мездра започна преди четири години. За да се изпълнят същинските строителни дейности миналото лято пътят беше затворен за движение. Трафикът беше пренасочен по различни обходи, но това предизвика масово недоволство както на транспортните фирми, така и на местните общности, които скочиха срещу тежкотоварния трафик, преминаващ през техните населени места. След като пет месеца временно беше пуснат за движение, тази седмица пътят отново беше затворен за доизграждане на трасето. Леките автомобили отново ще преминават през врачанските села Паволче и Челопек. А за ТИР-овете един от възможните обходни маршрути е прохода "Петрохан", но само в посока Монтана – София, като той ще бъде забранен за камионите в пиковите часове в делничните дни, както и в почивните.

За съжаление, въпреки че се проведоха редица обществени обсъждания от страна на министерството и заинтересованите страни и се въведоха различни мерки преди затваряне на трасето и този път настъпи хаос. Още от сутринта на 24 юни шофьорите, минаващи от Враца за София, разбраха това. Причинте са ясни – на определени ключови места нямаше поставени пътни знаци, които да указват кой е обходния маршрут след затварянето на участъка Мездра - Лютидол. Така пътя между селата Крета и Ребърково се оказа предпочитано трасе за шофьорите, пътуващи към София, но никъде не бе упоменато в заповедта на АПИ като алтернативен маршрут, а по него преминаминаваха и тежкотоварни превозни средства. Най-потърпевшите са жителите на селата, през които минава трафика. Те се оплакват от висока скорост и неспазване на ограниченията за движение, преминаване на тежкотоварни камиони в нарушение на наредбата, което провокира хората ежедневно да подават сигнали на 112 за изпращане на полицейски патрули и разбира се, недоволство, че силните вибрации на тежките камиони започват да рушат имотите им. В тази връзка, народния представител от ДПС Валентин Тончев поиска министерството на регионалното развитие да се ангажира с конкретни и точни срокове за окончателното завършване на трасето Ботевград – Мездра. Той припомни на министъра, че преди дни е заявила, че има гаранция от строителя, че до края на годината ще е готова по една лента за движение. От ДПС поискаха да разберат каква е тази гаранция и в какво се изразява тя. Тончев акцентира и на работата с органите на местната власт и другите ангажирани институции за правилното регулиране на движението в обходите, поставянето на достатъчно пътни знаци и осигуряването на полицейски патрули, за да не се нарушава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, нещо на което станахме свидетели през тази седмица.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар