*
Борба с вредителите

ВАЛЕНТИН СТАНЧЕВ ПРЕД NOSTRABET: БЛИЗКИТЕ НА ФЕРАРИО СПАСОВ МОГАТ ДА СЕ ГОРДЕЯТ С НЕГО

|
ВАЛЕНТИН СТАНЧЕВ ПРЕД NOSTRABET: БЛИЗКИТЕ НА ФЕРАРИО СПАСОВ МОГАТ ДА СЕ ГОРДЕЯТ С НЕГО

Трагичната смърт на пътя на известния треньор Ферарио Спасов потресе всички футболни хора у нас. Феро, който е правил Литекс шампион и е работел успешно за няколко български клуба, стана поредната жертва на безразсъден шофьор.

В памет на Ферарио Спасов Nostrabet.com потърси един от футболистите, на които той е бил наставник – бившия централен нападател Валентин Станчев, за да разкаже като какъв ще запомни Феро.

-       Г-н Станчев, какъв човек и треньор беше Ферарио Спасов?

 

-       Първо, искам да благодаря на съдбата, че ми даде привилегията и огромното щастие два пъти да работя с Ферарио, Бог да го прости. Първият път ми беше треньор в Спартак Варна, а вторият - в Литекс. Той бе уникален и като човек, и като специалист, с богати футболни и житейски познания. Беше удоволствие да се работи с Ферарио, тъй като всеки научаваше много от него, без значение дали е млад и или опитен играч.

 

-       Какво си спомняте от онова страхотно начало за Спартак през есенния полусезон на 1997 година под ръководството на Спасов?

 

-       Първо с него направихме пълноценна лятна подготовка на базата на Трапенкамп в Германия, където бяхме заедно с Локомотив София, който се водеше от Христо Бонев, и Литекс с наставник Драголюб Беквалац. Логично влязохме уверени в първенството и първите два месеца се оказаха силен период за Спартак, толкова силен, че оттогава отборът не е повтарял такъв старт при майсторите. Неслучайно под ръководството на Феро постигнахме знаменити победи срещу Славия в София, когато тимът се ръководеше от Наско Сираков и Николай Илиев, и имаше амбиции за титла, и над ЦСКА. Помня, че след седмия-осмия кръг бяхме на второ място, преди Феро да се прибере в Ловеч.

 

-       Вашите най-ярки спомени от домакинския успех с 2:1 над ЦСКА, в който сте автор на втория гол?

 

-       Преди тази среща нямахме повече от 30 години победата над тях, но спечелихме с 2:1 във Варна. За съжаление, този успех си остава и единственият за Спартак срещу ЦСКА оттогава. Спомням си невероятната атмосфера и препълнения стадион, въпреки че бе четвъртък, работен и учебен ден. ЦСКА ни гостува като настоящ шампион и носител на Купата, но ние бяхме солиден тим. Спомням си и няколко неща от разбора на Феро. Той ни каза, че това е мач, от който може да спечелим, колкото и да е клиширано, но добави, че е сигурен, че ако покажем това, което можем и това, което сме тренирали през седмицата и в подговителния период, няма да загубим. Ние не само, че го постигнахме, но и успяхме да победим и да доставим огромно удоволствие на всички наши фенове, които месеци наред говореха за този двубой.

 

-       С какво Ферарио Спасов спечели съблекалнята на „соколите“?

 

-       Той бе излючително ерудиран човек, който никога не повишаваше тон, и говореше така, че всеки един да разбира къде греши и какво трябва да подобри. Предразполагаше всички и при него нямаше резерви, нямаше и титуляри. Всички бяха доволни, че им се даваше шанс.

 

-       Какъв футбол играеше Спартак с Феро?

 

-       Спартак не се съобразяваше с никой, тъй като практикуваше собствен футбол, динамичен и агресивен. Имахме страхотен колектив и всички момчета се раздаваха. Голяма част от тях бяха и приятели извън терена. Ферарио даваше свобода на всички да разкрият потенциала, който имат, и не ги ограничаваше в някакви рамки и специални изисквания. Той имаше усета и начина да извлича максимума от всеки един футболист.

 

-       Може ли да се каже, че Спасов остави готов отбор на Димитър Пенев?

 

-       Абсолютно, тъй като останаха същите футболисти, когато през зимата дойде Димитър Пенев. Тогава нямаше текучество и Пенев имаше основата, върху която да надгражда.

 

-       Как научихте злокобната новина за кончината на Ферарио Спасов и какво почувствахте в този момент?

 

-       Разбрах за неговата трагична гибел от телевизията, когато се бях прибрал в хотела след работа. Не само аз обаче съм изпаднал в ужас, научавайки такова нещо, тъй като съм сигурен, че няма човек в България, който да каже една лоша дума за Ферарио. Не, защото е починал, а защото бе добър и почтен човек, и успешен в професията си.

 

-       Какво мислите за този, който отне живота на Феро?

 

-       Това е истинска лудост и най-големият проблем за всички нас - да карат с такава голяма скорост, която е следствие на алкохол и наркотици. Според мен не може нормални хора да се движат така с автомобилите си. Тези, които го правят, нямат никакъв инстинкт за съжаление, камо ли за хората около тях, и затова се получават тези трагедии.

 

-       Какво би могло да се направи, за да спре тази война по пътищата?

 

-       Трябва задължително в такива случаи да се прилага Закона с цялата му тежест. Той е строг, но в момента всички го заобикалят, и не само Закона за движението по пътищата, а и законите във всички други сфери. Затова сме и на такова ниво. Специално на пътя, полицаите вместо да следят, се крият като шумкари, за да хванат някой да кара с 10-20 километра превишена скорост и да го глобят. А това, че се качваш пиян или дрогиран на колата си и причиняваш смърт на невинни, които спазват правилата, е простено.

 

-       Ако сега, трябва да кажете нещо на близките на Ферарио Спасов, какво би било то?

 

-       Те могат да бъдат горди с този човек, който за съжаление си отиде твърде рано, с такъв прекрасен родител, дядо и роднина, и всички се молим да е отишъл на едно по-добро място.

https://nostrabet.com/valentin-stanchev-blizkite-na-ferario-spasov-moje-da-se-gordeqt/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар