*
Борба с вредителите

ВАЛЕНТИН ИЛИЕВ ПРЕД EFIRBET: ЛУДОГОРЕЦ И ЦСКА ЩЕ ЗАГУБЯТ ОЩЕ ТОЧКИ, ЛЕВСКИ СТАВА ПО-СИЛЕН

|
ВАЛЕНТИН ИЛИЕВ ПРЕД EFIRBET: ЛУДОГОРЕЦ И ЦСКА ЩЕ ЗАГУБЯТ ОЩЕ ТОЧКИ, ЛЕВСКИ СТАВА ПО-СИЛЕН

Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и особено в зимната пауза. Шефът на Царско село спря финансирането и тимът е сигурен изпадащ, въпреки че ще доиграе първенството с млади играчи. Генералните спонсори на Берое и Ботев (Враца) се оттеглиха, а основният благодетел на Арда хвърли кърпата още миналата есен и кърджалийци свиха бюджета.

Какво се случва и защо футболът ни не е прималив за богатите българи и фирми?

На тези и други въпроси Efirbet потърси за отговори Валентин Илиев. Той е бил шампион и носител на Купата с ЦСКА и е един от двамата български футболисти, вкарали гол за български клуб на Ливърпул в неговия дом “Анфийлд“. Вальо има актуална представа за родния футбол, тъй като само до преди три месеца беше помощник-треньор на Царско село.

 

-       Г-н Илиев, как ще коментирате случилото се в Царско село и как го приемате?

 

-       За мен е неочаквано, тъй като аз, докато работех там, всичко беше нормално и бяха създадени условия за правене на футбол. Това, което стана, е неприятно, но мога да кажа, че го приемам нормално, тъй като вече нищо не ме изненадва в българския футбол и всякакви неща могат да се случат.

 

-       Напролет „царете“ ще хвърлят юноши срещу школувани футболисти. Не рискуват ли по този начин да унищожат талантите, ако падат наред и с много голове?

 

-       Времето ще покаже. От друга стана пък тези млади момчета получават възможност да се докажат, да израснат и да бъдат забелязани от мениджъри и треньори на други клубове.

 

-       Как ще се отразят на елитния ни футбол подобния решения, като това в Царско село, в хода на сезона?

 

-       Вижте, единствено собственикът знае защо е взел това решение и защо е постъпил така. Трябва да попитате него. Все пак еднолично издържаше клуба няколко години и пренаписа кратката му история. Определено, за да се случат сега тези неща, вероятно си има сериозна причина, която само той знае.

 

-       Спонсорите на Берое, Вашия роден Ботев (Враца) и Арда също спряха кранчето. Четири отбора да закъсат финансово в един сезон в елита, скоро не беше ставало. Защо хората с пари бягат от нашия футбол?

 

-       При тази глобална криза и пандемия, е нормално футболът да остава на заден план. Но виждате, че в Б група пък има финансово стабилни клубове. Така че тези, които са находчиви и настоятелни, успяват да намират спонсори и начини да се издържат. Такива клубове оцеляват, а други, които изпитват трудности, рано или късно напускат елита и изобщо професионалния футбол. Мисля, че така е било и преди, говоря за периода след 1989-а година.

 

-       Вашият врачански Ботев ще оцелее ли при майсторите?

 

-       Силно се надявам да го направи. Засега няма индикации за отказване и дано се спасим, тъй като Враца е футболен град.

 

-       Кой ще вкарва голове, ако Бабунски бъде продаден?

 

-       Той направи добър сезон и е огромен плюс за отбора. Но незаменими играчи няма. Преди Бабунски други са вкарвали за Враца. Той е водещ футболист, но ако си тръгне, ще намерят кой да го замести.

 

-       Ще успее ли Вашият бивш тим ЦСКА да бутне Лудогорец от върха?

 

-       Моите прогнози не се сбъдват и затова ще се въздържа да направя такава. Виждам, че Лудогорец взема мерки - нов треньор, нови футболисти, един от които е сред най-добрите български играчи. Ако има нещо сигурно, това е че битката между Лудогорец и ЦСКА ще продължи да бъде оспорвана и недпредсказуема.

 

-       Може ли спорът за титлата да се реши в прекия мач между Лудогорец и ЦСКА в плейофите?

 

-       Титлата никога не се решава в преките двубои, така ще бъде и сега. Много е трудно Лудогорец и ЦСКА да спечелят всичките си мачове.

 

-       Къде смятате, че могат да изгубят точки?

 

-       Всеки в тази елитна група е губил точки и ще продължи да губи. Все някъде и фаворитите ще бъдат изненадани.

 

-       Левски опитва да спаси сезона с Купата. Ще го направи ли?

 

-       Смятам, че ще стигнат полуфинал, а ако там избегнат Лудогорец и евентуално ЦСКА, ако се класира, имат реален шанс да стигнат до мача за трофея. Левски е в подем след завръщането на Станимир Стоилов и напролет ще е съвсем различен отбор.

 

-       Това означава ли, че може да се пребори за третото място?

 

-       Няма как да кажем отсега, кой ще завърши трети или четвърти, тъй като поне пет тима са в битката. Освен Левски, двата пловдивски, Славия и Черно море. Аз лично съм впечатлен от работата на Илиан Илиев, под чието ръководство варненци са сериозен отбор. Илиан върши страхотна работа и има добър усет към селекцията. Той взема футболисти, които веднага се налагат в състава и последният пример е нападателят Евгени Сердюк.

 

-       Виждате ли стойностни млади футболисти, които в близко бъдеще да са част от един по-силен наш държавен тим?

 

-       Има такива и веднага ще посоча Доминик Янков, който показа доста добри игри. Има и други, но важното е колко шанс им се дава и колко търпеливи са треньорите към тях.

 

-       Пречат ли чужденците на развитието на родните ни таланти?

 

-       Не мисля, че пречат. От личен опит, когато играех, зная, че когато се разчита на един чужденец, той трябва да е поне с класа над българите в тима.

 

-       Такива ли са чуждите футболисти в България?

 

-       Има добри чужденци, но има и доста такива, от които нашите български момчета са по-добри. Важното е треньорите и шефовете на повече клубове да са смели и редовно да дават шанс на талантливите българи. Както го прави Славия, виждам, че и в моя Ботев (Враца) разчитат на перспективни българи, което е похвално.

 

-       Кога ще Ви видим отново на пейката?

 

-       След четири месеца ще се сдобия с Про-лиценз и се надявам да работя за български клуб. У нас трудно се дава път на млади треньори, но аз съм амбициран да градя име и като треньор, и да се докажа като такъв.

https://efirbet.com/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар