*
Борба с вредителите

В. "РЕПОРТЕР": БАЩАТА НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР - ШИФРОВЧИК ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО

|
В. "РЕПОРТЕР": БАЩАТА НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР - ШИФРОВЧИК ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО

Вестник "Репортер" разкри, че бащата на министъра на външните работи е работил като шифровчик на Първо главно управление на Държавна сигурност, т.е. разузнаването.

В служебния архив на Първо главно управление на Държавна сигурност авторът на публикацията Антон Тодоров е открил документ, който, по думите му, "най-накрая слага точка по въпроса какъв е бил бащата на днешния ни външен министър и какво е правил". (Факсимиле от документа е приложено към публикацията в изданието.)

Евтим Николов Младенов е бил подполковник от Държавна сигурност, шифровчик в Първо главно управление или външното разузнаване.

"Ето какво пише в този документ, който може да се открие във Фонд 9 - Опис 4a - a.e.406 на служебния архив на Първо главно управление:

"Предложение, рег. №22134, от 30.12.1986 г. Строго секретно!

Относно: Изплащане на допълнително месечно възнаграждание по условията на Постановление на МС №44 от 17.07.1986 г. на служители от ПГУ - ДС, изпълняващи шифрова работа.

Във връзка с изпълнение на Заповед № I-174 от 20.Х.1986 г. на Министъра на Вътрешните работи, предлагам:

I. На основание т. 5, буква "а" от горната заповед да се изплаща допълнително месечно възнаграждание на служители от ПГУ - ДС, считано от 01.09.1986 г., както следва:

с 30 лв. /до 15 г. ш.стаж/

1. Подп. Костадин Динков Димитров

2. Подп. Иван Владимиров Гогов

3. Подп. Кирил Сергиев Миланов

4. Подп. Евтим Николов Младенов

Авторът припомня, че Евтим Николов Младенов е покойник, никога не е обявяван от Комисията по досиетата и поради това личното му дело е недостъпно. Но... следите остават.

"Бащата на Николай Младенов е родом от монтанското село Горна Вереница, където наследниците му имат все още къща (неговият брат Младен Николов и чичо на днешния външен министър също е бил дипломат. Започва кариерата си в Москва, а след това е посланик на България в държави от Латинска Америка).

Евтим Николов Младенов е останал със средно образование, както сочи друг документ от служебния архив на ПГУ-ДС във Фонд 9 - Опис 4а - а.е. 23. Там на стр.133 може да се намери ЗАПОВЕД на МВР ПГУ - ДС, № 410, от 16.07.1982 г. в която пише: "Преназначавам служители от Първо главно управление-ДС, считано от датата на издаване на заповедта както следва:

"Подп. Евтим Николов Младенов, старши разузнавач, със средно образование, на длъжност инспектор, със заплата за длъжност 225 лева". В йерархията на външното разузнаване той става партиен секретар на първична партийна организация във външното разузнаване.

В периода 1979-1984 г. в Дамаск Николай Младенов е учил във втори, трети и четвърти клас (а една от неговите учителки по това време в посолството е била майката на Владимир и Боян Чукови), пише в материала. По-късно, когато бащата е в посолството ни в Холандия, Младенов вече учи в гимназия на компанията "Шел", става ясно от статията. И понеже тази гимназия е била елитна и скъпа, външното ни разузнаване е доплащало обучението му.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар