*
Борба с вредителите

В ОРЯХОВСКИЯ КРАЙ ТРАДИЦИИТЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ

|

В живота на хората ценно е онова, което е желано. Всяко време налага свои ценности, по-различни, заменяйки едни с други или възраждайки стари, позабравени събития. От самите нас зависи как ще ги съхраним във времето. И, ето ни на прага на сезона, когато се организират най-много селски сборове и панаири. От стари времена, та до днес, те са събитие, което трайно е останало в бита на българина. Съборите са мястото, на което от близо и далеч по родните места се завръщат близки, роднини, приятели…, за да се повеселят заедно и да си спомнят важни, понякога куриозни моменти от своя живот на село. Тези събития са територия също и на фолклорни изпълнения и народни занаяти.

В Оряховския край традициите се съхраняват и с настъпването на първите есенни дни празничните събори в селата започнаха. В Лесковец, Галово и Горни Вадин те вече бяха организирани и проведени.

Галово е едно от населените места в общината, където кметският наместник е назначаем. Това, че хората са малко, не попречи на Йоцка Симеонова, Ина Ангелова и Виолета Иванова да се постараят да разнообразят тези празнични за жителите на селото дни. На седми септември към центъра на селото от всички посоки заприиждаха хора – местни жители, гости на селото, деца. Преди да започне празничният концерт гости и съселяни имаха възможността да посетят изложбата в библиотеката, подредена от секретар-библиотекаря на Галово Виолета Иванова. Тази изложба ни върна назад във времето на нашите родители, баби и дядовци. Насладихме се на багрите в носиите, на красотата на шевиците в бродираните от отрудените ръце на българската жена карета и тъкани килимчета, престилки и възглавници, от изплетените на една кука, понякога на газената лампа, миля и антредя за чаршафи, възглавници и носии. Ето с това си старание и любов към българското ще съхраним традициите, няма да позволим да бъде забравен българският корен.

Кметският наместник г-жа Симеонова поздрави с празника присъстващите, представи гостите – кметът на община Оряхово Росен Добрев и общинските съветници Анатоли Андреев и Стелиян Стефанов. Водещата г-жа Ангелова последователно представи участниците в празничния концерт. Толкова песни и танци едва ли жителите на селото да са виждали скоро. Такова нещо се случва само по време на събора. Тук се изявиха танцьорите при НЧ „Надежда 1871” и СТС „Жива вода” от Оряхово, НЧ „Развитие 1903” - Остров, НЧ „Просвета 1927”- Лесковец, певческите групи от пенсионерски клубове от Остров и Лесковец. Най-впечатляващи през тази вечер бяха танцьорките от балет „Меджик” от Враца с ръководител Драгомир Дамянов.

Водещата Ина Ангелова изказа своята голяма благодарност както към участниците в програмата и техните ръководители- Боряна Маринова, Капка Илиева, Ирена Станкулова, Нина Генева, Драгомир Дамянов, така и към спонсорите, без които празникът нямаше да е така хубав. Това са Светлин Илчовски, Анатоли Андреев, Николай Николов, Николай Миловски и Сашо Чирков.

Организаторите се бяха постарали и в края на концерта небето над центъра на Галово бе озарено и от заря.

Предстоят празнични дни още и в Долни Вадин, Остров и Селановци. Вярваме, че и те ще бъдат наситени с мероприятия, с които да се промени ежедневието на жителите на тези оряховски села. Най-вече в Селановци, където по време на празничните дни се организира и фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки”.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар