*
Борба с вредителите

В ОРЯХОВО ОТКРИХА ФОТОИЗЛОЖБА "СПОМЕН ЗА ВОЙНАТА"

|
В ОРЯХОВО ОТКРИХА ФОТОИЗЛОЖБА "СПОМЕН ЗА ВОЙНАТА"

В Историческия музей в гр. Оряхово беше открита фотоизложба „Спомен за войната”, посветена на 100-годишнината от избухването на Балканската война.
Откриването започна с музика – маршът „Сливенци при Драва”, композиран от Дико Илиев. След това учителят от СОУ „Христо Ботев” Виктор Кунчев прочете стихотворенията на Иван Вазов „Към бойните полета” и „Топовете”, които са написани по повод избухването на войната. Деница Петрова представи изложбата. Тя включва автентични снимки от фронта. Те са част от фотоалбум, принадлежал на оряховчанина Никола Цолов, участник в Балканската и Междусъюзническата война. Албумът му е подарен от неговия приятел д-р Алекси Теодоров. Лекарят е потомък на виден възрожденски род от Казанлък. Учил медицина в Швейцария и Франция, а по-късно бил главен лекар в една от големите болници в София. По време на Балканската война е мобилизиран и изпратен в една от полевите болници на 6-та пехотна Бдинска дивизия. В същата дивизия е включен и 36-ти пехотен Козлодуйски полк, командван от полк. Станчо Радойков. Командир на дивизията е ген. Православ Тенев. В началото на войната тя е част от Трета армия, ръководена от ген. Радко Димитриев, а по-късно е прехвърлена към Първа армия, командвата от ген. Васил Кутинчев.
В изложбата са включени снимки на офицери от 36-ти полк, както и на оряховчани, служили в други военни части. Сред тях трябва да се спомене името на военния летец Радул Милков. Той е роден в Пловдив, но е отраснал в Оряхово. Милков ще остане в историята като човека, извършил първата бомбардировка – при атаката на Одрин. Войната е доказателство за героизма на участниците в нея, но не бива да забравяме, че тя има и друга страна. В изложбата няма снимки от бойните полета, но се вижда как войниците играят хоро, как се радват на керван от камили, как позират пред културни забележителности. Особено въздействащи са снимките на бежанците. След войните в българските земи се заселват около 250 хил. бежанци, някои от които принудително изселени от родните им места. Има и снимки с ранени войници. Много от тях умират не в битка, а в болниците от раните си или от холера. Включен е и списък на загиналите от селищата в община Оряхово, но вероятно жертвите са много повече. В края В. Кунчев прочете още две стихотворения на Вазов – „Таз война” и „Поклон” – описващи последиците от войната. На откриването присъстваха граждани на Оряхово, служители на Общинска администрация и др. Специални гости бяха членовете на пенсионерския клуб в с. Долни Вадин.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар