*
Борба с вредителите

В ОБЛАСТ МОНТАНА СЕ СЕЧАТ ГОРСКИ МАСИВИ САМО РЕГЛАМЕНТИРАНО И ЗАКОННО

|
В ОБЛАСТ МОНТАНА СЕ СЕЧАТ ГОРСКИ МАСИВИ САМО РЕГЛАМЕНТИРАНО И ЗАКОННО

Няма незаконни сечи в област Монтана, всичко е регламентирано и одобрено като инвестиционно намерение, това заявиха пред журналисти в Монтана шефовете на горите. Същото потвърди и шефката на РИОСВ Деница Славкова, която обясни, че преди да се обявят търговете за избор на фирмите, които извършват сечта РИОСВ одобрява „инвестиционните намерения”. Никой обаче не следи дали те след това се реализират точно, или излизат извън рамките на декларираното.

Според Юри Миков, директор на Северозападното държавно предприятие „гола сеч” няма, сечта била по предварително одобрени планове. „Нямаме планове за залесяване, сега горите се поддържат модерно, като се сече така, че гората да се самовъзстанови”, обясни С . Каменов от ДГС – Берковица.

„Сечем не където трябва , а където има път”, допълниха още специалистите по горите. Според тях няма никакви данни за незаконна сеч в районите на Копиловци, Еловица, Дълги дел, Говежда, Чипровци. Според хората , които живеят в тези райони там се сече масово, десетки ТИР-ове возат денонощно букова дървесина. Без никой да е обяснил на местните жители, какви точно са инвестиционните намерения.По данни на Сенерозападното държавно предприятие, се изсичат гори на възраст от 40 до 140 години.

„Щом като смятате, че сечта влияе на водните запаси, готови сме да спрем да сечем във водосборната зона на язовир „Среченска бара”, заяви Ю. Миков. „От 2009 г. до днес там сме отсекли 500 кубика от 250 хектара, но съм готов да поема отговорност и да се откажем от останалите 500 кубика”, гарантира той.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар