*
Борба с вредителите

В ГОРНИ ВАДИН С ВОДОСВЕТ СРЕЩУ ГРАДУШКИТЕ

|

На оброчния камък на Свети пророк Илия, избран от жителите на с.Горни Вадин за покровител на селото и пазител от градушки през годината, се събраха хората от селото, за да почетат празника. Той е изграден на разклона за селото, защото там е имало камък от стара римска крепост.
Елена Максимова - кмет на селото приветства гостите - кметът на Община Оряхово Росен Добрев и председателят на Общинския съвет Ивайло Вагенщайн  и жителите на селото. Благодари им за това, че всички заедно се трудят и се стараят да направят селото, в което живеят по-приветливо и уютно. Отец Георги отслужи водосвет за здраве, успехи и благополучие на хората, а също и против градушки. С това хората искат да омилостивят Свети Илия- да не взема жертви и да не праща градушки по тези места. С тази цел и момичетата, препасани с върбови клони изпълниха танца на пеперудата. След службата множеството се отправи към местността „Леденика”. Тя е на самия бряг на река Дунав.
На брега на реката бе извършен още един обреден ритуал. При засушаване се прави малка глинена мъжка кукла. Такава бяха направили и в Горни Вадин. В присъствието на кмета на общината, председателя на Общинския съвет, кметът на селото, общинският съветник Стелиян Стефанов и най-възрастната жена от селото пуснаха куклата във водата, за да измолят дъжд от светия пророк Илия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар