*
Борба с вредителите

В АЕЦ КОЗЛОДУЙ РАБОТЯТ 4115 ДУШИ С ОБЩ СТАЖ 73 611 ГОДИНИ

|
В АЕЦ КОЗЛОДУЙ РАБОТЯТ 4115 ДУШИ С ОБЩ СТАЖ 73 611 ГОДИНИ

АЕЦ "Козлодуй" се управлява от 130 души, които имат общ стаж повече от 1700 години, каза министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев по време на парламентарния контрол днес.

Добрев отговори на въпрос на депутата от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров относно кадровата политика в АЕЦ "Козлодуй". Според Овчаров в централата има странни уволнения и назначения и се провежда чистка на доказани професионалисти, като на тяхно място идвали хора без стаж в енергетиката, и то с обща месечна заплата от общо 100 хиляди лева.

"Това на каква кадрова политика ви прилича? На мен ми прилича на рояк скакалци, които са се нахвърлили на едно от последните все още произвеждащи и печелещи държавни дружества", каза депутатът.

В АЕЦ "Козлодуй" работят 4115 служители с общ стаж 73 611 години, посочи министърът.

Право е на всеки един ръководител да си определи екип, с който може да работи и има доверие, заяви Делян Добрев.
Заплатите в АЕЦ "Козлодуй" са високи, средната заплата е по-висока, отколкото заплатата на министъра и в това няма нищо лошо, каза той.

Не плашете хората с това, че АЕЦ "Козлодуй" се управлява от хора, които не са специалисти, обърна се министърът към Овчаров и добави, че директорът на финансите в централата не е необходимо да е работил в централата, а трябва да знае как се управляват финансите, за да генерира големи печалби.

Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ, каза Румен Овчаров. По думите му състоянието на АЕЦ "Козлодуй" е тежко.

Несериозно е да се говори за тежко финансово състояние на централата, опроверга го министърът и посочи, че печалбата на централата за първите девет месеца на годината е 142 милиона лева, което по думите му е повече от цялата миналогодишна печалба. Така че не може да се съмняваме в доброто управление на "Козлодуй", посочи Добрев. За сравнение той отбеляза, че печалбата през 2007 г. е била малко над 4 милиона лева, докато през 2011 г. е 126 милиона 928 хиляди лева.

Делян Добрев увери, че печалбата на централата е достатъчно, за да поеме тя дейностите по реализацията на проектите за удължаване на експлоатацията на Пети и Шести блок. Средствата ще ни трябват в средата на 2014 г., посочи министърът.

Румен Овчаров се съгласи, че печалбата за първото полугодие на 2012 г. от 108 милиона лева е рекордна, но според него тя не се дължи на увеличени приходи от производство, а е за сметка на неизпълнени ремонти и инвестиционна програма.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар