*
Борба с вредителите

УТОПИИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА - ЗНАНИЕТО ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН

|
УТОПИИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА - ЗНАНИЕТО ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН

Да узнаваш неща, за които са ти разказвали без да си живял в тези времена си е едно измерение, да узнаваш за неща, на които си съвременник, но не си им съучастник е друго, а да узнаваш неща, на които си им съвременник, не си им съучастник, но знаеш подробностите за тях е съвсем друго нещо. Една е общата основа на погледа върху трите вида узнаване - СЪЧУВСТВИЕТО върху УТОПИИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА.

Не бях навършил 10 години и когато понесох черния кръст към гробищата в село Баница - Врачанско на ликвидирания от органите на ДС /за това разбрах много по-късно, а днес вече имам и документи, които ще публикувам в специализирания сайт на Христо Христов/ мой вуйчо Васил Гергов Кънов и не можех да си обясня как така случайно е ударен от Молотовка на невзрачната и обезлюдена уличка "Искър" в центъра на София.

На 11 години, като хорист от хор "Волна песен" от град Враца, видях разделения Берлин от най-символната му част "Бранденбургската врата" и не осъзнавах значението на "Желязната завеса", но видях артефактите и слушах разказа за ужасите в концлагера "Заксенхаузен", намиращ се на 37 км от Берлин до гр. Регенсбург, и не можех да проумея дълго зловещия надпис върху ръждясалия му портал - "Работата ще ви направи свободни".

На 13 години бях на пионерски лагер в гр. Фридрихрода /тогава ГДР/ и видях друго чудовищно място, сътворено от хитлеристкия националсоциализъм за човешко изтребление - концлагера "Бухенвалд" - недалече от Лайпциг, и не разбирах технологията да убиваш човек от упор докато уж му мериш ръста, или пък да го задушиш и умъртвиш в газова камера, и след това да го изгориш като фосилно гориво. Това беше отвратително зловещо.

На 28 години, работейки като помощник технически ръководител на строеж на завод за циментно - стружкови плочи в посьолок Винзили, Тюменска област, имах нещастието да видя с очите си 70-годишната "съветска власт" как старателно е държала гражданите си извън цивилизационните социални достижения, чудех се защо по дървените стобори на къщите повече от фамилиите са немски /даже моите приятели Бауман и Шмид, когато ми разказваха историите си на пленничество след Втората световна война и принудата им да се женят за рускини изтръпвах/, и все повече търсех психологическите измерения и логически зависимости между нацисткия и комунистическия тоталитаризъм в словата на немеца Виктор фон Фалк с неговите "Мъртвите сибирски полета" и на руснака Андрей Солженицин с "Архипелаг Гулаг". Но не осъзнавах, защото нямах знанието - за същността на идеологиите и технологията на прилагането им...

На 30 години станах свидетел на преврата в "мозъчния тръст" на престъпната /термина беше въведен много по-късно със закон/ Българска комунистическа партия - свалянето на Тодор Живков от власт, което измамно бе ознаменувано като "начало на демократичните промени и преминаване към пазарна икономика". Чудех се как комунисти масово започват да влизат в храмове, а милиционери да хвърлят пагоните и да стават попове.

На 35 години за пръв път стъпих на остров Белене, видях, слушах разкази на очевидци за комунистическата човеконенавистна технология да се хранят прасетата с човешки трупове, разбрах за картата с черепите, обозначаващи многото български концлагери. Тогава се отвратих от всички леви и левичарски идеологии и разбрах за тяхното измамно оприличаване и психологическо натрапване в душите на хората, като вяра в ценностите на Христос Спасителя. И започнах да се съпротивлявам открито чрез слово и знание на българското ченгеджийско-комунистическо-ляво.

На 57 години чух на остров Белене и осъзнах "Песента на Свободата" на отец Паоло Кортези как българи са унищожавали българи, създадох във Враца - Академия за изучаване на комунистическия режим като престъпен с помощта на най-младия кмет на областен град в България Калин Каменов и журналиста Христо Христов, открих зловещия архив за вуйчо ми Васил Кънов в Комисия по досиетата, наясно съм, че дирижирано-контролирания преход не е завършил и подкрепих интелектуалеца Евгений Михайлов за писмото му до 58-те, защото демокрацията в България е все още химера омъглявана от ДС и наследниците на комунистическите престъпни насилници, като Бокови, Райчеви, Станишеви ... И СЪМ УБЕДЕН - ЗНАНИЕТО ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ ПРАВИ ЧОВЕКА СВОБОДЕН. Утопиите на тоталитаризма са мъртви и непотребни. И това знание трябва да стане достъпно до всички наши наследници, без злоба, експертно, демократично и без желание за мъст, така както ни завеща българския праотец - "В началото бе словото".

Защото горещата война е глупост. Не по-малка глупост е и Студената война, на която бях съвременник. И се убедих, че демократите в България не трябва да сочим с пръст историята, колкото и кървава да е тя, а да я знаем, осъзнаем и предотвратим остатъците и новите наченки на тоталитаризъм. Защото сме пожертвани в различни житейски роли, в различни времена и държави, но тогава и да сме искали не е могло да предотвратим това тоталитарно клане. Съдя за тези войни като неин изследовател и свидетел. Днес съпреживяваме още по-големи войни и бежански кризи, пораждащи нов тоталитаризъм, при които няма морал както в разнопосочните режими в Русия и Турция. И се питам: помагат ли ни тоталитаризмите да си обясним човешката природа? Разкрива ли тя истината за нашата българска същност или по-скоро я прикрива? Аз съм убеден, че тоталитаризмите обръщат наопаки човешката природа. Така някои неща се виждат съвсем ясно, а други остават скрити. Тоталитаризмът хем разкрива истината за човека, хем я прикрива. Той просто изважда човека от равновесие. Но както и да го увъртаме, човекът с левичарско мислене, човекът радетел за тоталитаризъм е и си остава опасно същество.

На вечните въпроси кой е бил по-лош - Хитлер или Сталин, Георги Димитров или цар Борис Трети, аз си отговорям така: и двете страни са като гранитни камъни, които се удрят един в друг и така подпалват пожари и насилие - Втората световна война, атентатът в църквата "св. Крал" - София, Македонския въпрос и Черните ангели. Единият без другия нямаше да запали нищо. Но Сталин и Георги Димитров първи се превръщат във водещи гранити - и правят всичко възможно, за да докарат Хитлер и цар Борис на еднолична власт, впоследствие да ги вкарат в тоталитаризма, а след това самите те стават отмъстители - тоталитаристи чрез комунистическите концлагери. Сега всички знаят как след войната сталинистите причиниха на завладените европейски народи единствено и само злини - колхози, терор, мъчения, разстрели.

Спомням си как като деца си играехме на война и "фашистите" /германците/ неизменно бяха олицетворение на ада. Но западногерманците се превърнаха в символ на световен икономически просперитет и много добре помня как аз и приятелите ми обикаляхме хотелите и корекомите, за да си изпросим от тях нес кафе, цигари или дъвки и чрез долнопробен чейндж си купувахме упадъчно модни и с метална нишка - дънки "Рой Роджърс", а смелите напускаха България най-вече през Турция и Гърция и отиваха в свободния свят. Днес германци, българи, руснаци, турци, гърци поддържат сравнително добри отношения - много по-добри, отколкото можеше да се очаква. Но ние тогава, а и сега, нямаме истинската описана непреднамерено българска история, от която да извличаме рационални а не патриотарско-шовинистични изводи.

А днес? Какво е днес значението на тоталитарните режими? От чисто човешка гледна точка това е една голяма, но незарастваща рана, предизвикваща много сълзи от глобално много хора. Само че изведнъж възникна нова кризисна ситуация. Взаимните обвинения между Русия, Анкара и Запада по повод събитията на Майдана, на полуостров Крим, бежанската криза и опита за преврат срещу Ердоган ни поставиха в опасна близост новия тоталитаризъм. Русия и Турция се опитват да извлекат политически дивиденти от тази уж приключила война между Изтока и Запада, като по този начин бъркат в една още не зараснала рана. Рана, която сега Москва и Анкара обявяват за нелечима язва. Целта е ясна: съхранение на сегашните властови структури и мобилизиране на населението с утопични обещания за един "нов свят" и с опасни лозунги като "Пак ще ви бием". Това определено не е най-добрият начин за опазване на доверието между двете страни. За истинска симпатия пък изобщо да не говорим...Правителството на Бойко Борисов в България, въпреки сложната външнополитическа обстановка и вътрешните политически раздори около Президентските избори балансирано и уверено удържа икономически управлението на държавата, както и и междучовешките отношения.

Убеден съм, че държавниците ни както и бъдещия Президент на страната ни са наясно с УТОПИИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТОТАЛИТАРИЗЪМ и чрез механизмите на образователната реформа, демократично ще извършат несъстоялата се лустрация и ще опосредстват ЗНАНИЕТО ЗА ТОТАЛИТАРИЗМА да стане обективно – всеобхватно, за да ни направи свободни и в мислене и в действие. Защото първо трябва българите да изменят своите асоциации, свързвани с исторически понятия в българската история от ХХ век, при които най-познатото на съвременните български младежи е „БКП“ – като 77% от тях посочват конкретни асоциации, „българска комунистическа партия“, посочен от 62% от тях, и по 5% свързват понятието със социализъм и БСП, или с Тодор Живков, а 4% посочват негативно обагрени емоционални определения (тоталитаризъм, диктатура, бедност). Днес едва 1% дават позитивни определения като равенство, справедливост, по-добър живот, а 23% /което е голям процент/ от младежите не свързват с нищо конкретно абревиатурата БКП. По-често това са най-младите на възраст между 15 и 18 години, ниско образованите, живеещите в селата и представителите на малцинствата. Убеден съм че знанието ще включва :

1.„Девети септември” – идването на БКП на власт - защото отговорът„с освобождението на България от фашизма, от немска окупация“ – е в главите на 25% от младежите най-вече на ниско образованите, сред жителите на областните градове, сред безработните и сред ромите и според 8% от младежите девети септември е национален празник от миналото, други 3% го свързват с навлизането на Съветската армия в България, а 2% дават емоционални определения като: „репресии, тъжна дата, поробване“.

2.Опознаването на лагера в Белене - защото остров Персин (Белене) буди асоциации само сред 60% от младежите, 40% го свързват с концлагер (лагер за политически неблагонадеждни), а за 15% понятието е свързано със строителството на едноименната АЕЦ и 3% посочват чисто географски определения – остров, природен парк, населено място. Емоционални определения като: „репресия, мъчение, ужас“ дават едва 2% от младежите.

Проблемът е, че 40% от младежите не свързват остров Белене с нищо конкретно. По-често това са най-младите на възраст между 15 и 18 години, нискообразованите, жителите на селата и представителите на малцинствата. Тези три понятия от българската история са най-разпознаваемите от всички, тествани в изследването. При останалите седем непознаването („не свързвам с нищо конкретно“) преобладава. Най-непознато за младежите, участвали в изследвано, е името на Мара Рачева – 97% не свързват името й с нищо конкретно (тя е секретарка на земеделските лидери Г. М. Димитров и Никола Петков. След като помага на Димитров да се укрие при американския посланик през 1945 г. е арестувана, жестоко изтезавана и убита от ДС, б.а.).

3. Знание за горянското съпротивително движение - защото 90% от младите хора нямат представа какви са били горяните, а 4% дават неправилни отговори. Правилни отговори (съпротивително движение, борци срещу комунизма) дават 6% от младежите. По-често това са младежи с висше образование и живеещи в столицата.

4. Изучаването на „Задочни репортажи за България” - защото 89% от младежите не свързват с нищо конкретно „Задочни репортажи за България“. Останалите дават верни отговори – предаване на радио „Свободна Европа", заглавие на книга, с писателя Георги Марков. Правилни отговори по-често дават младежите на възраст между 26 и 35 години, младежите с висше образование и жителите на София.

5. Опознаването на лагера край Ловеч - защото 78% от младите хора не посочват конкретни асоциации, свързани с кариерата край Ловеч. Верен отговор – лагер, политически затвор дават само 20% от младежите. Младите хора от най-високата възрастова група, столичаните и високо образованите по-често от останалите отговарят правилно. 2,4% дават емоционално обагрени определения – мъчения, издевателства, геноцид.

6. Изучаване на атентата в църквата „Св. Неделя” /бивша "св. Крал"/ - защото 70% от младежите не свързват с нищо конкретно “църквата Света Неделя 1925 г.“. Неточни отговори дават 6% от младежите (църква, религия, географско местоположение), 24% дават верен отговор – „атентат, опит за преврат, първият атентат в България и др.“, а по-често това са интервюираните на възраст между 30 и 35 години, младежи с висше образование и жители на столицата.

7. Изучаване насилственото отнемане на земята и частната собственост - защото две трети от младежите не свързват с нищо конкретно думата „колективизация“. Нещо повече – други 13% неправилно я асоциират с „колектив, съюз, сдружаване“. Правилни определения – ТКЗС, одържавяване, изземване на земя и имущество – дават едва 17% от младежите а 3% посочват емоционални определения като „комунизъм, комунистически терор“.

8. Познания за световната история от ХХ век - защото сред понятията, свързани с европейската и световната история от ХХ век, най-познато на съвременните български младежи е името на Адолф Хитлер – 85% от тях посочват конкретни асоциации, свързани с него. Най-разпространените определения са: „фашизъм, нацизъм“ – посочени от 26% от интервюираните, и „диктатор, деспот, тиранин, убиец“, посочени от 25%. Други 11% свързват името на Хитлер с Втората световна война, 10% го определят като „политик, канцлер, фюрер“, 7% го свързват с концлагери, холокост и геноцид, 6% го наричат „маниак, психично болен, психопат, садист, луд“. Едва 0,8% дават позитивни определения за Хитлер като „велик човек, идеалист, водач“.

9.Аварията в съветската АЕЦ Чернобил - защото 78% от младежите посочват конкретни асоциации, свързани с Чернобил. Най-честите определения са „авария в АЕЦ“, посочено от 34% от участвалите в изследването, и „замърсяване с радиация, екологична катастрофа“, посочени от 27%. По-неутралното отношение включва отговори „АЕЦ“ – 14% от интервюираните и географско местоположение – 2%. Други 2% дават емоционални определения – „трагедия“, „криене на информация“, „урок, за да не допуснем АЕЦ „Белене“. 44% от младежите на възраст между 15 и 18 години не свързват с нищо конкретно думата Чернобил. Делът на неинформираните намалява пропорционално с нарастване на възрастта като в най-високата възрастова група достига 10%. Най-високи дялове на неинформирани младежи са регистрирани в социално-демографските групи, при които е установена липса на представи за историческите събития в България през ХХ век – младежи с основно и по-ниско образование, жителите на селата и представителите на етническите малцинства.

10 . Знание за Берлинската стена и нацистките концлагери - защото Берлинската стена, като историческо понятие е позната на 68% от младежите, 42% от тях я свързват с разделянето на Берлин и на Германия, с граница между Източна и Западна Германия, 12% посочват разделението на Европа и за тях Берлинската стена е граница между демократичните и социалистическите държави в Европа. Други 12% свързват Берлинската стена с падането на комунизма а 3% от младежите дават емоционални определения като „война, страдание, смърт“. 32% от младежите не свързват с нищо конкретно Берлинската стена. По-често това са най-младите участници (55% от тях), ниско образованите, живеещите в селата и етническите малцинства. Половината от младежите имат представи, свързани с Аушвиц/Освиенцим, останалите – не. Сред посочилите конкретни представи доминира „концлагер, лагер на смъртта, лагер за евреи, газови камери) – 45% дават такива отговори. 3% от младите хора асоциират Аушвиц/Освиенцим с хитлеристка Германия, а 2% дават емоционални определения като: „геноцид, убийства, изтезания, чудовищност, жестокост“. Отново най-младите участници не свързват с нищо конкретно Аушвиц/Освиенцим – 70% от тях. Другите слабо информирани социално-демографски групи са посочваните многократно ниско образовани, живеещи в селата и младежи от турски и ромски произход. С нарастване на възрастта на младежите намалява делът на онези, които нямат конкретни представи по въпроса.

11. Знание за съюза между Хитлер и Сталин - защото най-непознати за младежите са пактът „Молотов – Рибентроп“ и Треблинка – за 90% от тях а едно от най-забулените събития е подписването на договора за ненападение между Германия и СССР от 23 август 1939 г., познато като пакта Молотов-Рибентроп, с чийто таен протокол се договаря териториалното и политическо разпределение на Европа и на практика се поставя началото на Втората световна война.

12. Знание за полския синдикат „Солидарност” - защото 86% от младите хора в България не знаят нищо конкретно за тази организация. Според 5% „Солидарност“ е прогресивна организация за борба за демокрация в Полша (обединени независими профсъюзи през 80-те години на ХХ в.). Други 5% свързват „Солидарност“ с Лех Валенса – „партия, движение на Лех Валенса“. Според 4% „Солидарност“ е първият бунт за премахване на комунизма и тоталитарния режим.

13. Знание за понятието "кулак"- защото 82% от младите хора не свързват с нищо думата „кулак“. Посочените асоциации с думата са:

Според 14% – едър земевладелец, богат селянин, заможни селяни в Русия, противници на колективизацията;

Според 3% – богаташ преди 9 септември 1944 г., противник на ТКЗС;

Според 1% – експлоататор, враг на народа (негативни определения).

Правилни отговори на въпроса дават по-често младежи на възраст между 30 и 35 години, високо образованите и столичани.

14.Знание за съветския ГУЛАГ- защото 80% от младежите не свързват с нищо конкретно понятието ГУЛАГ. Сред посочващите отговор 15% твърдят, че това е концлагер в Русия, според 3% – търсачка в Интернет. 2% дават емоционални определения като „ужас, убийства, смърт“. По-информирани за ГУЛАГ са младежите с висше образование и живеещите в София, знаещи за съветското Главно управление на наказателните лагери, известно като ГУЛАГ, един от основните инструменти за репресии в Съветския съюз. 15. Знание за Желязната завеса - защото 67% от младежите , не знаят нищо за Желязната завеса. Асоциациите, които се посочват най-често, са:

Граница между Изтока и Запада – според 14%;

Разделяне, разделение – според 9%;

Ограничения на информацията, информационно затъмнение – 4%;

Ограничения за пътуване – 3%. Емоционални определения (репресии, терор, конспирации) – 3%.

Близо две трети от младите хора не знаят нищо за Желязната завеса, разделила Изтока и Запада след края на Втората световна война .

Правилни асоциации по-често посочват младежите на възраст между 30 и 35 години, висшистите, жителите на столицата и на малките градове а 58% от младежите не свързват с нищо конкретно „Свободна Европа“. Сред посочваните конкретни асоциации най-разпространената е „с радио (забранена, заглушавана радиостанция до 1990 г.)“ – според 34%. С демокрацията и свободата на словото – свързват „Свободна Европа“ 3% от младежите , а 4% – с „Европа без граници, свободно движение на хора, възможност за работа“. По-често правилни отговори дават младите хора на възраст между 30 и 35 години, с висше образование, живеещите в столицата и градовете областни центрове.

16. Знание за Холокоста - защото 56% от изследваните младежи не свързват с нищо конкретно холокоста. Верен отговор дават останалитемладежи, като 40% посочват, че това е „геноцид над евреите, репресия, избиване“. Според 3% холокостът се свързва с лагерите на смъртта и концлагерите, а 1% – с Хитлер, нацизма и Втората световна война.

Половината от младежите нямат представа за геноцида срещу евреите по време на Втората световна война .Сред най-младите на възраст между 15 и 18 години 81% не свързват с нищо конкретно понятието „холокост“.

17. Знание за тайните икономически фалити на социалистическа България - защото всичко това беше строго секретно и се наказваше със смъртно наказание.

18. Знание за дейността на репресивния комунистически орган "Държавна сигурност" - защото действията на този апарат са били изключително и само в името на чужда държава, защото осветяването на дейността на ДС стана последна от всички бивши социалистически страни с което се целеше изтриване от историческата памет на българите за пагубното й въздействие върху икономиката, културата и политиката.

19. Знание за вътрешно-партийния преврат в БКП от 10.11.1989 г. - защото настъпването на посткомунистическото развитие на България, неправилно бе ознаменувано като демократично развитие и "Преход към пазарно стопанство".

20. Знание за приватизацията и начините на връщане одържавената собственост на частните собственици - защото справедливостта трябва да възтържествува.

Убеден съм, че създаването днес на тоталитарни режими, е силно неосъществимо защото цивилизования свят влезе смело в глобалното информационно общество, при което информацията се движи вече със скоростта на светлината, но ЗНАНИЕТО ЗА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ влияли и все още влияещи върху историческото развитие на България Е НАЙ-МОЩНОТО ДЕМОКРАТИЧНО СРЕДСТВО срещу най-новото психотропно оръжие на тоталитаристите - ХИБРИДНАТА ВОЙНА И ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА. Убеден съм, че и днес демократите в България, трябва да ги обедини освен знанието за тоталитаризма но и мисията апостолски да наложат и предадат това знание на следващите поколения. Хибридните дребнотемия на тоталитаристите могат адекватно да бъдат преодолени със ЗНАНИЕ което да РЕСПЕКТИРА, мечтателите-утописти за връщане на тотаритарен режим чрез витиевати понятия като "силна ръка" и "Президентска република".

Използван източник: "Фрапиращото незнание на младежите за концлагерите на комунизма, горяните, "Задочни репортажи" на Георги Марков" - от Христо Христов

 

Илиян Нисторов

икономист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар