*
Борба с вредителите

УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ - ЗАДАЧА С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ

|
УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ - ЗАДАЧА С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ

Ако през 2009 г. бяхме твърдо повтарящи, а през 2010 г. преминахме със задоволителен резултат, през 2011 г. темпът на усвояването на средствата беше добър и през настоящата година продължава да се подобрява. Такава оценка постави министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев при прегледа на изпълнението на седемте оперативни програми.

За да изпълним обаче амбициозната цел, заложена в бюджет 2012 г. - разплатени 3.8 млрд. лв., ще ни е нужна не шестица, а шест плюс. Причината е, че сумата се равнява на всички средства, платени от влизането на страната в ЕС през 2007 до 1 юли 2012 г.

Решението на задачата е с повишена трудност, защото в средата на годината са изпълнени скромните 810 млн. лева, показват данните на Министерството на финансите.

Дори да отчетем факта, че големите плащания обикновено са в края на годината, трудно е с днешна дата да си представим, че правителството ще успее да разплати още 3 млрд. лв. до декември. Дори министър Дончев призна пред парламентарната комисия по еврофондовете, че целта е до края на годината да бъдат разплатени още 2 млрд. лева и да се достигне усвояване на 39% от над 15.6 милиарда лева общ бюджет.

Този резултат беше постигнат от лидера в усвояването на структурните и кохезионния фонд Естония още в края на 2011 г. В същото време България продължава да крета на опашката с малко над 24% в средата на 2012 г. След нас е само Румъния, за която има риск в края на годината да й бъдат отписани около един милиард евро поради невъзможност да ги разплати. България е с равни показатели с Италия и Чехия със средно 16 - 18% сертифицирани разходи от Брюксел.

Според министър Дончев по- слабото усвояване на средства през първото полугодие на годината се дължи на факта, че България не си е поставяла прекалено амбициозна цел на полугодието. Той обаче даде много добра оценка, защото “общото изпълнение на Лотар прогнозата за полугодие е близо 90% за всичките седем програми”.

Лотар прогнозата са данните за верифицирани и сертифицирани средства, които се следят от Европейската комисия.

Според Дончев причината за първи път да сме толкова близко до изпълнението на прогнозните данни е, че управляващите органи най-после са се научили да правят реалистични прогнози, а не да завишават числата в таблиците.

Данните сочат, че за да не загуби нито едно евро за тази година (по правилото n+2), България трябва да разплати до края на 2012 г. още 900 млн. лева., което е напълно постижимо.

Като отличници на първия полусезон се открояват програмите за администрацията, които отбелязват двоен и троен ръст на плащанията на годишна база и невероятното 100% изпълнение на Лотар прогнозите. Това са “Административен капацитет” и “Техническа помощ”, които са с малки бюджети и не са определящи за усвояването на европейските средствата. В същото време инфраструктурните програми и тези за бизнеса бележат скромен ръст, като най-голямата изненада е “Регионално развитие”, която продължава да задържа плащанията заради щателна проверка за грешки в договорите.

За разлика от усвояването, България се справя значително по-добре с договарянето на средствата и се движи в златната среда. От 15.6 млрд. лева европейско и национално финансиране, вече са договорени 14.4 млрд. лева (над 80% от бюджета). Оперативна програма “Транспорт” дори се презастрахова с наддоговаряне на бюджета, а “Регионално развитие” и “Околна среда” обещават да контрактуват всички средства до края на годината. Изоставането е при програмата за бизнеса “Конкурентоспособност”, която е успяла да договори по-малко от половината от бюджета си - около 45%.

“Транспорт” - безапелационният шампион

За последните три години програма “Транспорт” успя да направи летящ старт и от изоставаща да се превърне в отличника на седемте оперативни програми. За това министър Дончев я нарече “безапелационният шампион”. Сумата на договорените и разплатени средства е нараснала над 80 пъти за последните три години, похвали се и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Програмата с най-голям бюджет е лидер в плащанията и договарянията. Близо 1.3 млрд. лв. (33% от бюджета й от 4 млрд. лв) са платени, като целта е до края на годината да бъдат разплатени половината от средствата. Единствена от всички, програма “Транспорт” вече договаря повече пари, отколкото има. Сключените договори надхвърлят 5 млрд. лв. към 1 юли според системата за управление на еврофондовете ИСУН.

За 2012 г. по план трябва да бъдат разплатени около 1.5 млрд. лв., като за полугодието са платени близо 333 млн. лв. Въпреки че изпълнението е по-малко от една трета от предвиденото, “Транспорт” има шанс да изпълни поставената цел. Причината е, че големите плащания тепърва предстоят, след като вече бяха пуснати две отсечки от магистрала “Тракия”, предстои завършването на част от жп линията Пловдив - Свиленград – турската граница, а в края на август ще е готов и вторият метродиаметър от жк “Надежда” до бул. “Черни връх”. Отделно вървят плащания за строителството на магистралите “Марица” и “Струма”, на пътя Кърджали - Маказа, връзката на Софийския околовръстен път с магистрала “Хемус”.

Това, което продължава да куца на програмата, са жп проектите. Единственият, с който няма проблем, е модернизацията на линията Пловдив - Бургас, като над 35% от трасето вече е готово. В същото време се бави стартът на ремонта на жп линията от Септември до Пловдив заради обжалване на процедурата.

Въпреки че по план още в края на февруари трябваше да тръгне поръчката за модернизацията на Централната жп гара в София, този търг все още не е обявен. Причината са разногласия между Национална компания “Железопътна инфраструктура” и Столичната община. Плановете са най-късно до септември търгът да бъде обявен, за да имаме модерна гара през 2014 г., по думите на министър Московски.

“Околна среда” – труден обрат

Програма “Околна среда” към момента остава най-рисковата от гледна точка на усвояването на средствата, защото големите плащания са отложени за последния момент – 2014 – 2015 г.

Вече шеста година програмата не успява да обърне резултата и ако в договарянето с промяна на подхода от конкурентен подбор към пряко договаряне постигна успех и до края на годината може и да сключи споразумения за целия обем от 3.5 млрд. лв., с плащанията положението продължава да е сложно.

Основната причина този път не е в управляващия орган, а в бавенето на старта на тръжните процедури от общините, което води до отлагане на строителството. Другият проблем, за който все още няма решение, е, че няма процедура по “Околна среда”, която да не се оспорва от фирмите.

Това води до работа по малка част от сключените договори. Така, въпреки че са договорени над 2.7 млрд. лв., плащанията към 1 юли 2012 г. възлизат на 465 млн. лв. От тях през първото полугодие на годината са платени скромните 40 млн. лв., което е ръст от 8 млн. лв. спрямо миналата година. В същото време заложените за усвояване средства за 2012 г. възлизат на 460 млн. лв. - почти толкова, колкото е платено за пет години и половина досега.

От големите ВиК проекти за над 100 млн. лв. едва в средата на юли беше направена първа копка на мрежата в Габрово. ВиК проектът за Враца е на път да бъде прекратен, ако строителството не започне до края на годината. В момента вървят тръжните процедури за проектите на Пловдив и Добрич, а тези за Асеновград все още не са стартирали.

Още по-зле е положението с модерните депа, където усвоените средства са малко над 6% при бюджет от 717 млн. лв. Единствените обекти, които се строят, са регионалното депо в Ботевград за 12 млн. лв., което ще бъде готово предсрочно, и депото край Яна, което е част от интегрирания проект за отпадъци на София.

Без шанс да започне и през тази година е столичният завод за боклук, където в момента тече търгът за избор на изпълнител. От Брюксел все още се чака заветното "да" за проекта, но надеждите са добрата вест да дойде заедно с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в края на август, когато ще бъде прерязана лентата на нова отсечка от метрото.

“Регионално развитие” продължава да бави плащанията

Най-голямата изненада е програма “Регионално развитие”, която продължава да бави плащанията. Обяснението е, че се правят стриктни проверки за нередности по договорите. Въпреки, че скоростта на разплащане се е повишила близо два пъти на годишна база, “Регионално развитие” изненадващо се оказа програмата с най-много задължителни плащания до края на годината. За да няма отписване на средства от Брюксел, около 200 млн. лв. трябва да бъдат разплатени по програмата, съобщи министър Дончев.

До средата на годината по програмата са разплатени 154 млн. лв. при 88 млн. лв. за същия период на 2011 г. Въпреки ръста това е около една пета от планираните 728 млн. лв. за тази година.

По програмата се задържат плащанията по няколко сертификата. Досега наложените финансови корекции по “Регионално развитие” възлизат на над 22 млн. лева при договорени над 2 милиарда лева, каза Деница Николова, ръководител на управляващия орган на програмата. Общините са основните потърпевши от наложените санкции, като причината при над 90% от случаите е нередности при възлагането на обществените поръчки.

“Човешки ресурси” – около 120 млн. лв. са рискови

След като през миналата година “Човешки ресурси” изостана значително с плащанията и двама зам.-министри, отговарящи за програмата, бяха сменени, сега е налице трикратен ръст на разплатените средства. Близо 144 млн. лв. са платени за първите шест месеца на 2012 г. при 53 млн. лв. за същия период година по-рано.

Въпреки това рискът от загуба на средства остава, призна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Към края на 2012 г. одобрените от Брюксел плащания трябва да са 380 млн. лв., като към момента те са около 260 млн. лв., посочи Русинова пред парламентарната комисия по еврофондовете през май. Според нея по-бавният темп на разплащане по програмата се дължи на факта, че мерките са много, а сумите малки и обработката на документите отнема повече време. Русинова се надява да наваксат забавянето с плащанията през втората половина на годината.

Катастрофа с “Конкурентоспособност”

Най-катастрофално е положението с програмата за бизнеса “Конкурентоспособност”. По нея са договорени по-малко от половината от над 2.2 млрд. лв. бюджет, като от тях реално до бизнеса са стигнали едва 180 млн. лв., или под 10% от бюджета.

Това означава, че за година и половина ще трябва да се справим с договарянето на ресурс, какъвто е бил контрактуван за петте изминали години, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. За разлика от предшественика си Трайчо Трайков той не взе предвид парите по JEREMIE, с които процентът на усвояването на средствата скача на близо 25 на сто, защото тези пари реално все още не са стигнали до бизнеса.

“Административен капацитет” връща старата слава

Програма “Административен капацитет”, която бе гордост (макар и със съмнителна слава) при мандата на тройната коалиция, а след това рязко затъна, през първото полугодие бележи троен ръст на плащанията и 100% изпълнение на Лотар прогнозите. Една от основните причини за забързването е свързана с въвеждането на електронното управление, което се превърна сред топ приоритетите на правителството.

Обречени на удвояване

Ако България обаче иска да постигне добър резултат в усвояването на европейските средства от 90-95%, всяка следваща година трябва не просто да удвоява резултата от предишната, а постижението от всички години преди това, взети заедно, коментира преди време министър Дончев. Засега това се оказва задача с повишена трудност, след като две поредни години правителството не успя да изпълни заложените цели. През 2010 г. при план 1.8 млрд. лв. бяха усвоени 1.1 млрд., а през 2011 г. при 2.14 млрд. лв. достигнахме само 1.36 млрд. лв.

Въпреки че 2013 г. се определя като решаваща за усвояването на европейските средства с голяма доза вероятност може да се прогнозира, че от 15,6 млрд. лв. ще може да оползотворим около 70-75% при реалистичен сценарий и до 85% при оптимистичен. Такъв резултат вече показахме по предприсъединителните САПАРД и ИСПА. Дали ще имаме сили да го надскочим, предстои да видим.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар