*
Борба с вредителите

УРОЦИ ЗА ГОРАТА И ДИВИТЕ ЖИВОТНИ С ДЕЦА ПРОВЕДОХА ГОРСКИ ПЕДАГОЗИ

|

Как да различаваме дървесните иглолистни видове смърч и ела, за какво служат техните шишарки, кои са семената на широколистните видове, какви предмети не бива да изхвърляме в природата, как горските служители се грижат за гората и дивите животни. Тези и други теми бяха част от урок по Горска педагогика в ЦДГ „Слънце“ в Ботевград, който се проведе на 10 февруари в двора на детското заведение. Топлото и слънчево време позволи малчуганите от Четвърта подготвителна група „Мечо Пух“ с ръководител Ирен Василева, да научат за професията на лесовъда-за неговата роля в отглеждането на здрава и устойчива гора, в грижата и подхранването на дивеча. Голям интерес събуди у децата нагледното представяне на рога на сръндак, елен лопатар и благороден елен. Гостуващият лесовъд от Държавно ловно стопанство-Витиня, инж. Никол Стефанова, запозна подрастващите с поведението на елените и техните женски – кошутите, както и с приплодите им. Тя се спря подробно на техния начин на живот, местообитания, хранене и размножаване. Отделено бе внимание и на друг вид бозайник, обитаващ предимно пещерите – прилепът. С радост децата се включиха в занимателни игри, като „Тайна торбичка“, „Донеси моето съкровище“, „Вредни предмети за гората“, „Прилепи и нощни пеперуди“. В края на заниманията, децата получиха книжката „Горски приключения“ .
Заниманията продължиха с ученици в четвърти клас в ОУ”Никола Вапцаров”. Чътвъртокласници бяха любознателни да научат повече за видовете елен и сърна, задаваха въпроси, касаещи грижата за тях. Научиха ,че има разлика между дивеч и диви животни. В заниманията за дървесните видове, учениците се справиха бързо в подреждането на “Дървословица”. Те си научиха как се извършва естественото възобновяване на гората от семена на шишарки и жълъди. Акцент в заниманията бе още разпознаването на иглолистни дървесни видове. С голямо желание децата се включиха в играта
“Познай кое животно съм”, с която под формата на въпроси успяха да дискутират белези, поведение и местообитания на дивите животни.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар