*
Борба с вредителите

УНИЖЕНИЕТО "ВИЗА ЗА САЩ"

|
УНИЖЕНИЕТО "ВИЗА ЗА САЩ"

Deutsche Welle

Безкрайни формуляри, високи такси, дълги опашки пред консулството: строгите разпоредби за влизане в САЩ вкарват всеки кандидат за виза в ролята на заподозрян престъпник, слагайки го на едно стъпало с терористи. Коментар на Ханс-Кристоф Бух от Дойчландрадио:

Америка отдавна не е имала толкова популярен президент като сегашния, но въпреки това е по-необичана от всякога. В цял свят Барак Обама се ползва с по-големи симпатии, отколкото Джон Кенеди навремето, но в същото време Вашингтон успява да настрои срещу себе си не само враговете, но и приятелите си, най-вече германците.

Русия, Китай, Куба, Северна Корея и арабските държави продължават да изпитват едновременно омраза и любов спрямо САЩ: те се борят срещу тяхната политика, но пък харесват техния "way of life" (в пр. "начин на живот").

В Западна Европа обаче и специално в Германия раздразнението спрямо САЩ расте и това не е някакво ново издание на антиамериканизма от миналото, когато ставаше дума за войната във Виетнам или пък за разполагането на ракетите Круз.

Раздразнени от Америка

Парадоксът е в това, че раздразнение почти не може да бъде обяснено. Да припомним Абу Гариб, Гуантанамо, Лемън Брадърс и Голдман Сакс: онова, което дразни европейците и по-специално германците, не е основателното възмущение от оскверняването на трупове, изтезанията в Афганистан или тайничката радост на американците от еврокризата, а по-скоро преживяванията на всеки, който пътува до Америка, пише Ханс-Кристоф Бух.

Става дума за разпоредбите за влизане в страната, изготвени от "Homeland Security" (Департамент за национална сигурност на САЩ). Те вкарват всеки желаещ да посети САЩ в ролята на заподозрян престъпник, всякаш цяла Европа е тръгнала да атакува американските граници нелегално.

Неприятностите започват още с попълването на безкрайните формуляри за виза, в които се искат личните и фамилни имена на родители, баби и дядовци, както и данни за предишни посещения в Щатите - но не само по месеци и години, а с точните дни.

Ако кандидатът за виза се обърка или пък остави някой въпрос без отговор, се оказва в позицията на човек, опитващ се да измами американските власти. На всичкото отгоре попълването на данните става на трудно достъпни уебсайтове, които се изключват автоматично през интервали от няколко минути.

Дори хора, които са на "ти" с английския и имат опит в попълването на подобни документи, нерядко ползват услугите на трети лица, за да се справят с документацията. Да не забравяме и превежданите по електронен път такси, които не са никак малки.

Кулминацията на унижението

Връхната точка на унижението обаче се достига в момента, в който кандидатът за виза се нарежда в 7 часа сутринта на опашка пред американското консулство в съответната държава и чака часове наред под дъжд и пек, защото в сградата пускат поединично.

Покрай цялата кафкианска бюрокрация обаче Америка не е станала ни най-малко по-сигурна, макар да се твърди обратното. "Homeland Security", заключава Ханс-Кристоф Бух, е като превенция на раково заболяване, която сама предизвиква рак. Досега тя е успяла да постигне само едно: да отблъсне дори приятелите на САЩ.

/Бел. ред. Кафене.нет - Да не говорим за чакането на граничните пунктове, което може да бъде 1.5-2 часа и то след полет, продължил между 8 и 12 часа. Както и за враждебно настроените имиграционни служители, които гледат на всеки турист като на потенциален терорист/


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар