*
Борба с вредителите

УНГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НЕ СИ ПОПЛЮВА - ПРИЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

|
УНГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НЕ СИ ПОПЛЮВА - ПРИЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Парламентът на Унгария прие поправи в Конституцията на страната. Те бяха одобрени с преобладаващо мнозинство гласове. Против се обявиха само 11 депутати. Промените в основния закон на страната съществено ограничават пълномощията на Конституционния съд. ЕС обяви ограниченията като антидемократични.
Сега в Унгария ще бъде забранена политическата агитация по радиото и телевизията, випускниците от националните вузове ще си отработват държавните стипендии след завършване на образованието. Освен това, властите ще могат да глобяват и слагат в затвора лица, сметнати за бездомници и клошари.

Поправките в Конституцията предизвикаха нееднозначна реакция както в Унгарията, така и зад нейните граници. Ръководството на РЕС се обърна към официална Будапеща с молбата да отложи приемането на пакета нови закони.

Според наблюдателите, поправките трябва да бъдат проверени, дали съответстват на европейското право. В самата унгарска столица в навечерието на гласуването се проведоха многохилядни акции на протест. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар