*
Борба с вредителите

УЖАСИТЕ, ЗА КОИТО НЕ ЗНАЕМ

|
УЖАСИТЕ, ЗА КОИТО НЕ ЗНАЕМ

Някакси е много трудно да повярваме, че това никой не го е знаел. Но така излиза. Едно ново изследване доказва, че в Европа е имало над 42 000 нацистки лагери, а не само 7 000, както се твърдеше досега.

Близо 70 години след края на Втората световна война продължават да излизат неизвестни досега факти. Учени от Музея на Холокоста под ръководството на американския историк Мартин Дийн са установили, че нацистките лагери са били много повече, отколкото се предполагаше до този момент. Учените твърдят, че в Европа е имало 42 500 такива лагери, а не само 7 000, катко се твърдеше досега.

Шокиращо

Резултатите от тези проучвания шокират, защото изведнъж става ясно, че говорим за съвсем различни мащаби - учените смятат, че общо над 20 милиона души в цяла Европа са станали жертва на тази насилствена политика на нацистите. Изградените от тях лагери са имали различно предназначание: лагерите за принудителен труд са били около 30 000, а отделно е имало 1 150 еврейски гета, 980 концентрационни и 1 000 военнопленнически лагери, както и около 500 лагери, в които са били държани жени, насилвани да проституират. И още: съществували са лагери за "погерманчване" на задържани лица; лагери за бременни жени, принуждавани насила да абортират; лагери за умъртвяване на психично болни хора; както и лагери за временно настаняване на затворници, на които им предстояло да бъдат изпратени в някой от лагерите на смъртта.

Много от тези места за принудително задържане са били използвани от нацистите доста гъвкаво. Някои от тях са променяли предназначението си през няколко месеца. Пример за това са т. нар. "лагери за трудово възпитание". Основното им предназначение било да дисциплинират работниците, но нерядко те били използвани и като наказателни лагери за полски затворници или като "междинна спирка" за италиански евреи по пътя им към лагерите на смъртта.
Карта на гетата и нацистките лагери в окупираните части на Източна Европа

Защо никой не говори за това?

Мнозина германски изследователи споделят, че не са изненадани от заключенията на американските им колеги. Историкът Кристоф Дийкман от института "Фриц Бауер" във Франкфурт казва в тази връзка следното: "Нашите баби и дядовци знаят най-добре за какво говорим - всеки от тях е познавал поне един човек, осъден на принудителен труд. В периода 1943-1944-та около 30 на сто от работната ръка в Третия райх са били именно хора, полагащи принудителен труд. Голяма част от тях са живеели в лагери".

Тази тема определено не е една от най-обсъжданите в Германия. И в това няма нищо учудващо, казва Дийкман: "По време на войната в Германия е имало около 500 публични домове, в които жените са били принуждавани да проституират. Тези публични домове са били специално за представителите на Вермахта. Същият този Вермахт, в който са били и нашите дядовци. Учудващо ли е в такъв случай, че те никога не са говорили за това?", пита риторично Кристоф Дийкман.

Автор: К. Валтер, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар