*
Борба с вредителите

"УЕСТИНГХАУС" ЩЕ ПРОУЧВА ТЕРЕНА ЗА 7 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

|
"УЕСТИНГХАУС" ЩЕ ПРОУЧВА ТЕРЕНА ЗА 7 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Стойността на проекта ще бъде 1 млн. евро Американската компания „Уестингхаус” е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес беше подписан договор с компанията. Целта му е изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

В процедурата участваха пет компании, „Уестингхаус” е избрана заради най-добрата оферта. Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16 % от първоначално предложената, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители. Очакванията са те да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева.

За сравнение - същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за проекта АЕЦ „Белене” е струвало около 32 млн. евро, каза министърът.
Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 година.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар