*

УЧРЕДИХА КЛУБ КЪМ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ОРЯХОВО

|
УЧРЕДИХА КЛУБ КЪМ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ОРЯХОВО

На 9 ноември 2012 г. беше учреден исторически клуб към музея в гр. Оряхово. Инициативата беше поета от родители, чиито деца проявяват интерес към историческите науки. Те се обърнаха за съдействие към Историческия музей и към ръководството на община Оряхово. Идеята на родителите срещна пълна подкрепа и клубът вече е факт. В него се включиха 12 деца – Антон Игнатов, Георги Руменов, Владислав Зиновиев, Анабел Вагенщайн, Христослав Митов, Александър Петров, Елена Иванова, Симона Оведенска, Алекс Самсон, Мария-Мануела Кръстева, Никол Руменова и Йосиф Цветков. Те са ученици в ІV клас на НУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Първото събиране на малките любители на историята беше в залата на Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов”. Те бяха поздравени от Ивайло Вагенщайн, председател на Общинския съвет. Присъстваха и някои от родителите. В началото учениците избраха име на клуба. След кратка дискусия решиха да го нарекат „Приятели на историята”. Децата споделиха своите интереси към определени периоди и личности в българската и световната история. Оказа се, че те варират от древните траки и Египет през българските ханове и възрожденските дейци чак до Хитлер и Втората световна война.

Първата тема, по която говориха членовете на клуба, беше възрожденската църква „Св. Георги” в гр. Оряхово. Деница Петрова им разказа за създаването на храма и неговото значение за историята на града. Те слушаха с интерес и често задаваха въпроси. Накрая беше определена темата за следващата среща. Клуб „Приятели на историята” ще се събира всеки петъчен ден от 11:30 часа.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар