*
Борба с вредителите

УЧИТЕЛКА ПО АНГЛИЙСКИ ОТ ВЪРШЕЦ СПЕЧЕЛИ ОБУЧЕНИЕ В АНГЛИЯ

|
УЧИТЕЛКА ПО АНГЛИЙСКИ ОТ ВЪРШЕЦ СПЕЧЕЛИ ОБУЧЕНИЕ В АНГЛИЯ

Катя Замфирова е преподавател по английски език в СОУ „Иван Вазов”.

През април 2012г. тя кандидатства по програма „Учене през целия живот”, подпрограма „Коменски” - програма на Европейския съюз, насочена към развитие и усъвършенстване на учители. Сама избира от предложената базата данни дейността, която най-добре отговаря на нейните очаквания и потребности. Решава квалификацията й да бъде „Език и методология за учители по английски език – смесен подход”, предложена от Anglolang Academy of English, град Скарбъро, Англия. Кандидатурата й е одобрена и мечтата на живота й се сбъдва - на 31 август заминава за Англия.

Курсът започва в началото на септември., но тя отива по-рано, за да разгледа столицата на Великобритания – Лондон. Там отседя в невероятно любезните по нейните думи наши съграждани – семейство Резашки.

В Лондон посещава места, за които само е чела и мечтала да види: Бъкингамския дворец, Биг Бен, сградата на Парламента, Уестминстъркото абатство, Британския музей, Даунинг стрийт, кулата на Лондон, Тауър бридж и т.н. Вози се на най-голямото виенско колело –Лондон Ай. „В Лондон видях как на няколко квадратни метра може да срещнеш хора от десетки националности и да ги чуеш да говорят на различни езици, без да доловиш неприязън или нетърпимост, а напротив - оставаш учуден от известната английска любезност”, разказва Замфирова.

На 02.09.2012г. пристига в Скарбъро – морски курорт на Северно море, близо до град Йорк. От учебното заведение са организирали посрещането и настаняването й. Отсяда във викторианската къща на едно много мило семейство. Оказва се, че мъжът всяка зима идва в Банско, а жената е учителка по туризъм.

На следващия ден започва и обучението. Групата се състои от 15 учители от Швеция, Германия, Полша, Словакия, Чехия, Турция, Италия и България. Сутрешните сесии са посветени на усъвършенстването на английския език. „Преподавателите бяха истински професионалисти, не усещахме как минаваше времето - общувахме, учехме за британската действителност, за образователните системи по света, за съвременни английски творци”, казва Катя Замфирова. Следобедните часове са посветени на методологията на английския език. Обменят се полезни практики с преподавателите и с колегите от другите европейски държави.

„Имахме организирано посещение в едно местно училище. Останах впечатлена от реда и дисциплината, които царяха там. Разбрах, че може да те изгонят от час, само ако погледнеш през прозореца, или не гледаш учителя си в очите, докато говори. Никой ученик дори не би си помислил да закъснее за час, да обиди някого, да се появи в училище без униформа или да говори със съученик по време на час. Уважението към учителя и другарчетата стои над всичко. За съжаление, все неща, за които ние може само да мечтаем”, ентусиазирано коментира младата учителка.

Организаторите на курса се погрижили и за културния живот на обучаващите се – организирали посещение на театрална постановка, на кино, музикални вечери, три екскурзии – из Скарбъро, до градовете Уитби и Йорк.

„Всичко, което видях, чух и научих на острова, приятелствата и контактите, които създадох, ме обогатиха като личност и преподавател по английски език. Благодарна съм на Карина Димитрова от Центъра за развитие на човешките ресурси, че ме покани да кандидатствам по проекта и за подкрепата, която ми оказа тя и целия екип на ЦРЧР. Пожелавам на повече учители от нашата община да съумеят да се възползват от възможностите, които им предоставя програмата „Учене през целия живот”, казва в заключение Катя Замфирова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • иосиф |

    госпожо ще ме научите ли поанглииски език

box_title_arrow.gifНапиши коментар