*
Борба с вредителите

УЧИТЕЛКА ОТ ВЪРШЕЦ - В ЦЕНТЪРА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ШВЕЙЦАРИЯ

|
УЧИТЕЛКА  ОТ ВЪРШЕЦ -  В ЦЕНТЪРА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ШВЕЙЦАРИЯ

Радка Костадинова, дългогодишен учител по физика в СОУ "Иван Вазов" взе участие в Национална програма на Министерство на образованието и науката в ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания в околностите на Женева, Швейцария, в която с проекти и изследвания участват страни от целия свят.

В рамките на една седмица участниците в Националната програма, сред които е и Радка Костадинова, бяха запознати и обучени в ЦЕРН с постиженията на най-голямото научно съоръжение в света и с работата на българските учени в него.

Първата копка на Центъра е направена през 1954 г , а през 1957 г. е пуснат в експлоатация и първият ускорител. По време на изкопните работи строителите се натъкват на подземна река, която замразяват, за да построят съоръжението. Днес ЦЕРН се простира под границите на Швейцария и Франция и е най-големият комплекс от ускорители в света. Само LHC- големият адронен колайдер, който е на дълбочина 100 метра, е с дължина 27 километра.

България е пълноправен член на ЦЕРН от 1999 г., като заплаща членски внос – процент от БВП. Този членски внос се възвръща в страната под формата на печалба от производство на различни елементи за големите детектори в предприятията ни. ЦЕРН има огромен бюджет и инвестира не само в научни изследвания , но и в образователни програми – в него непрекъснато се обучават ученици, студенти и преподаватели от цял свят, за да бъдат в крак със съвременните физични теории и открития. За българската образователна програма съществен принос има Министерство на образованието с представител Емилия Тошева и Директорът на обсерватория Варна Свежина Димитрова, които бяха ръководители на групата.

По време на образователна програма бяха изнесени лекции от български учени, работещи в Центъра за ядрени изследвания, които презентираха не само основите на най- новите теории, но и представиха най-новото откритие в света на елементарните частици – откриването на Хигс – бозона или частицата на Бог.

„Те ни запознаха с работата на ускорителите, и на големите уникални съоръжения за откриване на елементарните частици, наречени детектори. Всеки ден след лекциите посещавахме тези големи съоръжения, с асансьор достигнахме до почти 100 метра дълбочина, за да ги разгледаме - посетителския център на детектора на частици "Атлас", подземния детектор - CMS, тестовата установка на LHC магнити. Тези гигантски съоръжения ни помагат да узнаем повече за произхода на Вселената, за масата на телата, за структурата на материята”, разказва Костадинова.

За огромната база данни при изследванията е създаден мощен компютърен център, който тя също посещава. В него работят постоянно 100 000 компютъра с 65 000 ядра. Тук е създадена the web - паяжината от Тим Бърнас и е предоставена на целия свят за безвъзмездно ползване.

„По време на обучението ни в ЦЕРН се проведе съвет на представителите на страните-членки и видяхме най-големите имена на ядрената физика в света в момента. Станахме свидетели и на още едно голямо събитие – за пръв път в историята на организацията за нейн генерален директор беше избрана жена – проф. Агниешка Залиевска от Полша – достойна наследница на великата мадам Кюри. Бяхме удостоени с честта да се срещнем с представителя на България за ЦЕРН – доц. д-р Леандър Литов.

Тръгнахме си от ЦЕРН с много подаръци за училищата – научно-популярни филми , постери, списания и книги. Върнахме се с обогатени знания, с много наблюдения , впечатления и познанства. Всичко това естествено ще бъде споделено с колегите и учениците, защото знанието трябва да се предава.

СОУ „Иван Вазов“ всяка година излъчва победители в Национални конкурси и турнири по физика. Надявам се и заслужилите ученици на Вършец – национални и европейски победители през тази година също да стигнат до най- уникалното съоръжение на човешкото знание”, пожелава Радка Костадинова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар