*
Борба с вредителите

УЧИИЩЕТО В НОВО СЕЛО ЧУКНА 140 ГОДИНИ

|
УЧИИЩЕТО В НОВО СЕЛО ЧУКНА 140 ГОДИНИ

Началото е поставено през далечната 1871 г., когато новоселските първенци и общественици решават да построят общинска училищна сграда. В двора на църквата "Св. Николай" през есента на 1872 г. отваря вратите си първото школо, за да приеме своите 41 ученици.

Тъй като селото бързо се разраства през 1926 г. се построяват две масивни сгради "шишманов тип". Едното носи името на светите братя Кирил и Методий, а другото на големия възрожденски поет Христо Ботев. Така е до 9 септември 1945 г. След това остава само училището, което и до днес събира децата от цялата община- Средно общообразователно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Прекрасната фасадапривлича погледите с уникалната цветна мозайка, изработена от художника Александър Стаменов, а барелефът на двамата братя е дело на скулптора Стоян Тодоров. Двете изработки са направени с активната подкрепа на Ангел Будев.

През 60-те години училището става базово на министерството на образованието и тук за първи път е въведен кабинетния принцип и целодневната форма на обучение. Опитът му е разпространен в цялата страна.

Училището разполага с 18 класни стаи и кабинети, с физкултурен салон. От 2005 г. е възстановен приемът в 9 клас и е отворен първият компютърен кабинет. Втори кабинет е оборудван през 2006 г. и е извършен цялостен ремонт и обновление на сградата.

Тържеството, по случай 140- годишнината на училището ще започне в 9.30 часа в училищния двор. След водосвета, който ще отслужи отец Мариян, слово ще изнесе директорката на училището Ирена Цветкова. В концерта ще вземат участие възпитаници на училището и детската градина, самодейци от читалището. Поканени са много гости от общината и областта. Сред тях са и 24 учители пенсионери, които живеят на територията на селото. Най-възрастна е 82-годишната Йорданка Бондова, която е учила на български език няколко поколения новоселяни. За всички гости децата са приготвили цветя и красива цветна диплянка, която разказва историята на техния втори дом.

След това ще бъде обявен ден на отворени врати. Акцентът тук е поставен върху бъдещите първокласници и техните родители. Те ще разговарят с учителката, която през есента ще поведе малките първолаци по пътя на познанието. Ще се запознаят с условията на обучение, почивка и игра. Ще отправят въпросите си към ръководството на училището.

СОУ "Св.св. Кирил и Методий", празнично украсено с цветя и знамена, вече е отворило своите врати.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар