*
Борба с вредителите

УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ - ВРАЦА НАПРАВИХА ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА ИЗ CERN.

|
УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ - ВРАЦА НАПРАВИХА ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА ИЗ CERN.

Възпитаници на природо-математическата гимазия във Враца направиха виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания. Около 80 ученици от 10, 11 и 12-ти клас, обучаващи се в профил математика имаха възможността да се запознаят с дейността на най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици CERN. Лекцията се провежда като част от тържествената програма по случай 45-та годишнина на ПМГ – Враца.

Виртуалната обиколка с гид Венелин Кожухаров – доктор на физическите науки и преподавател във ФФ на СУ премина при засилен интерес от страна на учениците. Кожухаров е бивш възпитаник на врачанската природо-математическата гимназия и от дълги години работи в CMS-детектора в CERN.

Учениците проследиха историята на CERN, разбраха как в организация за ядрени изследвания първо ускоряват частиците, след това ги сблъскват и накрая изследват новите частици. Интерес представляваше и големият адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN.  С помощта на д.ф.н. Иван Глушков, инж. Емил Обрешков и проф. Георги Анчев се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid).

Виртуалната разходката завърши на 100 метра под земята, където всички видяха и самия детектор CMS. Участниците успяха да видят места в CERN, до които само определени служители имат право на достъп.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар