*
Борба с вредителите

УЧЕНИЧКА ОТ ПЛОВДИВ С ОГРОМНА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧИЛИЩЕ В САЩ

|
УЧЕНИЧКА ОТ ПЛОВДИВ С ОГРОМНА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧИЛИЩЕ В САЩ

Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив спечели стипендията от 500 000 лева на Фондация „Кроношпан“ за обучение в Бабсън колидж в Бостън.
18-годишната ученичка преодоля конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. 

Университетът оглавява над 20 години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света. Бабсън Колидж е отличен като най-добрия университет за предприемачество в САЩ и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine. 

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева. 

“Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него.”, споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август. 

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо 13 претенденти - двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България. Всеки от тях трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации. 

Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета. 

“Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд”, обяснява Мартина Гарабедян. 

Освен английски език, момичето владее и немски. Занимава се усилено с рисуване от 10 години и е ангажирана в редица ученически организации у нас. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители.“, сподели Николай Банков, изпълнителен директор на „Кроношпан България“. 

“Съветът ми към всички е да участват. Самият процес по кандидатстване е голямо приключение, в което срещаш изключителни хора и учиш постоянно.А и се надявам догодина пак да спечели българин. Защо не?”, категорична е победителката Мартина. 


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар