*
Борба с вредителите

ТЮТЮН И ДОМАТИ

|
ТЮТЮН И ДОМАТИ

Славея Балдева
http://www.svobodata.com/

Родната действителност ни е засипала с изобилие от партии. Това, че е неестествено и ненужно, не му пречи да е трайно. Тогава има ли смисъл пушачите и съдържателите на заведения да създават своя партия.

Може би не, защото вече се появи председател на такава, който обеща, че ще преразгледа забраната за пушене на закрито. Ако, разбира се, спечели предстоящите избори. Сега остава да се види доколко това обещание ще мотивира армията пушачи и колко от тях ще бъдат привлечени извън традиционния контингент. Защото прогнозата на Огнян Минчев за бъдещето на тази партия е трайно свиване докъм 10-15 %. Причините са биологически.

Ден по ден политическият ни пейзаж се о-биг брадър-ява. Няма състезание на програми и идеи. Вече се дебне на какво кълве електоратът. Голяма част от него кълве на никотин? Прекрасно. Ето ниша, от която да се добави някой процент. Сред наченките на димящото „гражданско общество” се възправя партията, свикнала да играе ръководна роля. Тя вече хвърли серкмето в реката и намигна: „ала не бойте се деца за утрешния ден.”

Междувременно изследване на Института по пазарна икономика (ИПИ) и фондация „Фридрих Науман” показа, че позицията на България през 2012 г. се е влошила в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Сравнението е по отношение на почти всички показатели в икономическите класации. Докато през 2011 г. страната ни е била около средните нива за Европа по икономическа свобода и условия за правене на бизнес, през настоящата се е смъкнала в последната третина на класацията. По възприятие за корупция заемаме 27-о място в Европейския съюз, т.е. - последно.

ИПИ предлага конкретни стъпки за растеж на икономиката и за повишаване благосъстоянието на българите. Някои от тези стъпки са: премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, на данъците с ниска ефективност (данък наследство), на държавните субсидии в земеделието, железопътния транспорт и пощите; реформа във висшето и средното образование; разбиване монопола на здравната каса и др.

А партията, която претендира да сложи точка на „катастрофата ГЕРБ”, обещава да разхлаби забраната за пушене. Въпрос на приоритети. Губещите отрасли и монополите могат да са спокойни. Тях никой няма да ги бутне с пръст - както сега и преди, така и за в бъдеще.

Дори отново да обяздят властта, мераклиите да поставят точка днес едва ли си задават въпроса кой ли пък ще сложи точка на катастрофата, която отглеждат за утре. Защото, ако не друго, поне са доказали, че катастрофите ги умеят - и при трикратния фалит на България по времето на Този-от-чиито-"успехи"-една-само-стотна-да постигнем - ще цъфнем и ще вържем, а и в по-ново време.

Един кмет не се яви като свидетел по дело в съда, защото предпочете да придружава министър-председателя при посещението му в своя град. Притеснявал се последният да не изтълкува лошо отсъствието му.

Но няма ли да е по-голям повод за притеснение, ако тютюневите протести се окажат по-масови от доматените.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар