*
Борба с вредителите

ТУРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В БЕЛОГРАДЧИК

|
ТУРЛАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ СРЕЩНАХА В БЕЛОГРАДЧИК

Потомци на някогашните белодрешковци, както тогава са се наричали турлаците, поради спецификата на тяхното облекло /началото на ХХ век/ си дадоха среща в Белоградчик.
Тя бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче” – Белоградчик и подкрепата на Народно читалище „Развитие – 1893г.” На форума на турлаците присъстваха и членове на торлашко дружество „Тимочана – Торлака”, Миничево, Сърбия. Всъщност празника на турлаците се провежда за осма поредна година. За първи път присъстваха и турлаци от Чипровци. Участваха още и симпатизанти на етнографската група, на които им е близка темата и които се стараят да бъдат полезни за нейното развитие, също и някой от спонсорите на дружеството.
Гостите от сръбска страна представляваха областта на местната власт, бизнеса, културата, музейното дело и просветата.
В приветственото слово на председателя на Турлашко дружество „Ждребче” се каза, че основните цели, по които е работено през годината са свързани с разнообразяване и обогатяване живота на дружеството с оглед привличането на повече млади хора, които да изучават и предават традициите и обичаите на идните поколения, да съхраняват езика на който говорят местните хора, а също да се разширява обхвата на хората, които да бъдат обект на внимание и работа от страна на турлашкото дружество. Стана ясно, че най-важното обаче предстои, а то е свързано с честването на 45-годишния юбилей на побратимяването на общините Белоградчик и Княжевац. Тази забележителна годишнина ще се състои през 2013 година и в нейна чест ще бъдат проведени поредица от прояви и инициативи в различни области. Ще се състоят и редица съвместни мероприятия с дружеството от Миничево, а също и с турлаците от Чипровци и Чупрене.
През настоящата година много е направено и за популяризирането на турлашката тема – кореспонденции във вестниците, интервюта по радиото и електронните медии.
По време на своето посещение гостите с интерес разгледаха музеите на града и пещерата „Магура”.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар