*
Борба с вредителите

ТРИ ПЪТИ МИСЛИ, ЕДИН ПЪТ ЛЪЖИ - КАК ВЕНЕТА МАРКОВСКА СЕ РАЗМИНАВА В ОБЯСНЕНИЯТА СИ

|
ТРИ ПЪТИ МИСЛИ, ЕДИН ПЪТ ЛЪЖИ - КАК ВЕНЕТА МАРКОВСКА СЕ РАЗМИНАВА В ОБЯСНЕНИЯТА СИ

Лора Филева
Дневник

По време на изслушването в правната комисия на номинираните от парламентарната квота за Конституционния съд Янаки Стоилов (БСП) съобщи, че е постъпил сигнал срещу съдия Венета Марковска. В него се припомня публикувано през 2010 г. съвместно разследване на в. "Капитал" и "Медиапул" за ареста на бизнесмена Георги Георгиев през януари същата година, след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени. В разследването се казва, че той е приятел на Марковска, която е ходила да се среща със заместник-министри в МВР, за да ходатайства за него. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди и срещата, и темата, която е била обсъждана.

Сигналът, подписан с името Георги Колев, акцентира и върху съмнителните професионални отношения между съдия Марковска и адвокат Румен Еленски, като съобщава и за съвместната им покупка на имоти край морето. Нито председателят на правната комисия Искра Фидосова, нито някой от депутатите коментира сигнала и никой не зададе официално въпроси към Марковска във връзка с изнесените данни. Това предизвика реакцията на Европейската комисия, която първо призова българските институции да направят проверка на сигналите за конфликт на интереси и търговия с влияние, а след избора предупреди, че по всяко време може да изготви междинен доклад за напредъка на България.

Депутати и министри се втурнаха да защитават съдия Венета Марковска, като заобикалят отговора на конкретните въпроси, свързани с конфликтните случаи.

Самата Марковска на няколко пъти даде абсолютно противоположни обяснения по тях. Публикуваме историята на версиите на Марковска от изслушването й пред правната комисията досега (5 ноември).

24.10. Марковска е изслушана пред правната комисия в парламента. Тогава и депутатът от БСП Янаки Стоилов представя сигнал срещу Марковска. Фидосова не допуска обсъждане по темата, а след това Марковска заявява пред журналисти, че не се е срещала със зам.-министри на вътрешните работи заради инцидента с Георгиев. По повод отношенията й с адвокат Румен Еленски пък заявява, че са "приятели от времето, в което е работила в Плевен, а той никога не се явявал по нейни дела".

25.10 – Венета Марковска изпраща писмо до агенция "Фокус", в което не коментира нито един от фактите по същество. В него тя определя сигнала като "донос", "компромат", а съдържащо се в него като "клевета". Според нея той обслужва "определени политически или други интереси" и цели нейното дискредитиране в публичното пространство, а авторът й е страхливец.

"Ясна е целта на авторите с измислици да опетнят името ми, което съм градила повече от 35 години, използвайки коварството на анонимността (името под този пасквил чувам за първи път в живота си), а самият пасквил е съставен на базата на изрезки на жълти или малкотиражни печатни издания", пище още в позицията.

26.10 – Марковска изпраща писмо до председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова, в което не коментира фактите от сигнала и заявява, че те са отнасят до хора, които не са част от нейното семейство.

"На доноси и компромати не съм обръщала внимание и не съм реагирала, не бих реагирала и сега, но очевидно съм принудена да взема отношение. Ясна е целта на авторите с измислици да опетнят името ми, което съм градила повече от 35 години, използвайки коварството на анонимността (името под този пасквил чувам за първи път в живота си), а самият пасквил е съставен на базата на изрезки на жълти или малкотиражни печатни издания.

Тъй като авторът няма факти, използва лъжата като факт, за да избяга от правосъдието, затова и пасквилът е донос. Обръщам се ... със своето име и подпис, а не като доноса на страхливци, ползвайки прийомите на маккартизма, с мисълта, че... ще даде гласност на истината срещу подлостта, коварството и нищожеството на автора на доноса."

29.10 - Справка на сайта на Върховния административен съд показва, че адвокат Румен Еленски се е явявал поне по пет дела, които са били разглеждани от съдебен състав, включващ Венета Марковска.

31.10 - Марковска е избрана с 127 гласа "за" (депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и независими). В парламента тя коментира:

"Да, познавам адвокат Румен Еленски. Беше прокурор в Плевен, където аз бях съдия. Ще ви отговоря много точно. Винаги съм спазвала закона и познавам много адвокати, защото това е моята професия. Тъй като винаги спазвам закона, преди години майката и сестрата на Румен Еленски имаха претенция в нашия съд за реституция на един доста апетитен имот в София. Аз бях председател на състава, аз еднолично не решавам дела, а винаги в състав. Този състав отхвърли претенциите на семейството на господин Румен Еленски", заяви Марковска и допълни, че най-вероятно Еленски е бил адвокат по дела, които тя е разглеждала.

В рамките на няколко минути след избора й тя заявява:

- "Не познавам Георги Георгиев. Няма отношения със сина ми. Преди време са имали обща фирма, но дейността й много отдавна е прекратена."
- "Да, познавам Георги Георгиев, но не мога да отговарям за неговите имоти. Отнесете се към него."

01.11 - Венета Марковска поисква да бъде изслушана от правната комисия, без за това да има законова процедура. Все пак Фидосова приема. Пред комисията тя заявява:

- "По отношение на господин Еленски – познаваме се повече от 30 години. Познанството ни не се отразява на работата ми и не може да става въпрос за конфликт на интереси. Жалко е да се твърди, че познанството ми с адвокат поражда конфликт на интереси. Какво да кажем, ако магистрат е женен за адвокат, а такива случаи из цяла България има."

- "Познавам Георгиев, не ми е съпруг, не ми е роднина и не живея с него. Всяка година декларирам имуществото си в Сметната палата и до момента не е установено несъответствие."

02.11 - Председателят на правната комисия Искра Фидосова изпраща писмо до Европейската комисия, в което преразказва избора за съдия в КС. Според нея има всички доказателства за безукорното поведение на Марковска. В писмото Фидосова повтаря версията на съдията, че не се е срещала със заместник-министри на вътрешните работи по повод инцидент с Георги Георгиев.

"На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси, касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство."

03.11 - Пред "Капитал" зам. вътрешният министър Веселин Вучков заявява, че преди две години Марковска е поискала среща с него и тогавашният му колега Павлин Димитров заради инцидента с Георги Георгиев.

"Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 6-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време… Помолихме пострадалите да подадат жалба за инцидента. Това беше всичко", заявява Вучков. Той отбелязва, че Марковска "не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена".

- Венета Марковска заяви, че срещата със заместник-министрите е била, за да й бъде върната личната й карта, намерена в колата на Георги Георгиев;

"Вижте, минали са много години оттогава. Тази среща въобще не касае ареста на някого. Защото аз, доколкото знам, арест не е имало. Това, което наистина се изнесе - намерена е моята лична карта. Аз обясних, че наистина съм я изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Аз трябваше да си поискам картата. Много добре зная, че като се случи такова нещо подобно, има следствие, прокуратурата се намесва и не е моя работа да установявам тези факти."

04.11 - "Капитал" цитира справка в имотния регистър, според която през 2002 г. Венета Марковска, адвокат Румен Еленски и бившият член на Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на ДПС Анита Михайлова са купили заедно имот на Северното Черноморие. Те придобиват 2.5 декара срещу 3200 лв. В регистъра няма данни имотът да е отчужден до ден днешен, което означава, че тримата продължават да са съсобственици. Докато са "деляли" имота, Марковска е участвала в състави по поне шест дела, по които Еленски се е явявал, показва справка в сайта на ВАС.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар