*
Борба с вредителите

ТРИ НОВИ ЖИЛИЩА ЗА ДЕЦА В РИСК ЩЕ ПОСТРОЯТ В ОБЩИНА ВИДИН

|
ТРИ НОВИ ЖИЛИЩА ЗА ДЕЦА В РИСК ЩЕ ПОСТРОЯТ В ОБЩИНА ВИДИН

С официална церемония днес бе поставено началото на изграждането на три нови жилища по проект „Домашен уют и грижа за деца в риск” на Община Видин. Тя се състоя на строителната площадка в ж.к. „Гео Милев” във Видин, където ще бъде един от обектите.

На официалното откриване присъстваха народният представител Любомила Станиславова, областният управител инж. Цветан Асенов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, представители на регионалния офис на МРРБ, на РД „Социално подпомагане” – Видин, на фирмата-строител „Стреза” ЕООД и др.

Откриването започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. След това кметът на Видин Герго Гергов се обърна с кратко приветствие към присъстващите. Той изрази задоволството си от факта, че заедно с всички заинтересовани по проекта страни успешно са стигнали до момента, в който стартира строителството на защитеното жилище и двата центъра за настаняване от семеен тип. Видинският кмет посочи, че само след няколко месеца на това място в комплекс „Гео Милев” вече ще има нов дом за 8 души.

За да гарантира успешния старт на строителството, Герго Гергов спази традицията и счупи ритуално бутилка шампанско в багера, с който бе направена първата копка.
Проектът „Домашен уют и грижа за деца в риск” се реализира по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” на Оперативна програма „Регионално развитие”. Одобреният бюджет от Управляващия орган на Оперативната програма е в размер на повече от 1 милион и 750 хиляди лв.
Проектът предвижда изграждането на два центъра за настаняване от семеен тип – „Зора” и „Дъга” (в ж. к. „Стефан Стамболов” и ж.к. „Крум Бъчваров”), както и едно защитено жилище – „Вяра, Надежда и Любов” (в ж.к. „Гео Милев”). Сградите ще бъдат оборудвани и обзаведени. В двата центъра от семеен тип ще бъдат настанени от 24 до 28 деца в риск, а в защитеното жилище – 8 души с умствена изостаналост.

Те ще заменят грижите за деца в риск, които се предоставят сега в Дома за медико-социални грижи във Видин и в Дома за деца с умствени увреждания в с. Гомотарци. Така ще се изгради необходимата ефективна социална инфраструктура за предоставяне на нови резидентни и съпътстващи услуги в Община Видин, ще се гарантират социално включване и равен достъп на децата и младежите с увреждания. С откриването на двата центъра и защитеното жилище ще бъде осигурена заетост на 19 души административен, технически и помощен персонал, необходим за предоставяне на социалните услуги.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар