*
Борба с вредителите

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ВиК ПРОЕКТЪТ ЗА ВРАЦА Е НА ПЪТ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН

|
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ВиК ПРОЕКТЪТ ЗА ВРАЦА Е НА ПЪТ ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН

ВиК проектът за Враца е на път да бъде прекратен, ако строителството не започне до края на годината, съобщава министър Томислав Дончев в отчета си за усвояване на евросредствата. Според него от големите ВиК проекти за над 100 млн. лв. едва в средата на юли са направена първа копка на мрежата в Габрово. В момента вървят тръжните процедури за проектите на Пловдив и Добрич, а тези за Асеновград все още не са стартирали. Програма “Околна среда” към момента остава най-рисковата от гледна точка на усвояването на средствата, защото големите плащания са отложени за последния момент – 2014 – 2015 г.  Вече шеста година програмата не успява да обърне резултата и ако в договарянето с промяна на подхода от конкурентен подбор към пряко договаряне постигна успех и до края на годината може и да сключи споразумения за целия обем от 3.5 млрд. лв., с плащанията положението продължава да е сложно.  Основната причина този път не е в управляващия орган, а в бавенето на старта на тръжните процедури от общините, което води до отлагане на строителството. Другият проблем, за който все още няма решение, е, че няма процедура по “Околна среда”, която да не се оспорва от фирмите.  Това води до работа по малка част от сключените договори. Така, въпреки че са договорени над 2.7 млрд. лв., плащанията към 1 юли 2012 г. възлизат на 465 млн. лв. От тях през първото полугодие на годината са платени скромните 40 млн. лв., което е ръст от 8 млн. лв. спрямо миналата година. В същото време заложените за усвояване средства за 2012 г. възлизат на 460 млн. лв. - почти толкова, колкото е платено за пет години и половина досега. Още по-зле е положението с модерните депа, където усвоените средства са малко над 6% при бюджет от 717 млн. лв. Единствените обекти, които се строят, са регионалното депо в Ботевград за 12 млн. лв., което ще бъде готово предсрочно, и депото край Яна, което е част от интегрирания проект за отпадъци на София.  Без шанс да започне и през тази година е столичният завод за боклук, където в момента тече търгът за избор на изпълнител. От Брюксел все още се чака заветното "да" за проекта, но надеждите са добрата вест да дойде заедно с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в края на август, когато ще бъде прерязана лентата на нова отсечка от метрото.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Патриот |

    Логичен извод след като повече от половин година новият кмет се чуди как да върне всички процедури за избор на строители от нулата, за да вкара свои фирми. Цената на това е Враца без воден проект. А сега ще слушаме как новият кмет омайва журналистите с това как някой друг е виновен. Ако беше изпълнил решението на КЗК да се върнат процедурите на плик 1 още през февруари 2012 сега щяха да се изпълняват два от обектите- ЛОТ1 и ПСОВ. Ако можеше да направи законосъобразна процедурата за ЛОТ2 нямаше да се обжалва нейното откриване и сега и по нея щеше да има сключен договор за строителство.

  • врачанин натурален |

    Логично е другото,че докато Герб е на власт,както на държавно равнище така и във Враца,чрез представителите си в Общинския съвет,винаги ще спират всичко което предприеме Г-н Николаай Иванов,и вместо да работят за благото на града ще се надпреварват да доказват кой е по силен на деня.СРАМ И ПОЗОР,не може ли взаимно да си помагат ,а не все да си вредят.

  • ЕДНА ЖЕНА |

    АЗ МИСЛЯ ЧЕ НЯМА КАКВО ТОЛКОВА ДА СПИРАТ ОТ ГЕРБ. ВЛЕЗТЕ В САЙТА НА ОБЩИНА ВРАЦА, В ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА И ВИЖТЕ КАК НИКОЛАЙ ИВАНОВ САМ СПИРА ВСИЧКО. ОТ ЯД ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОКРАДЕ. ИСТИНАТА Е ЧЕ Д-Р ШАХОВ НАПРАВИ МНОГО ЗА ВРАЦА, А ИВАНОВ СЪСИПА ВСИЧКО!!!

box_title_arrow.gifНапиши коментар