*
Борба с вредителите

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: НАУЧИХМЕ СИ УРОКА ЗА ЕВРОПАРИТЕ

|
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: НАУЧИХМЕ СИ УРОКА ЗА ЕВРОПАРИТЕ

За да имаме по-високи доходи, трябва да вдигнем добавената стойюност, която създава нашата икономика, каза днес пред ТВ7 министър Томислав Дончев. Особено внимание трябва да обърнем на младите хора, които трябва да намерят своето място и да останат в страната и да използваме за това европейското финансиране.
Що се отнася до контрола при усвояването на европарите, мисля, че след трагичната за държавата 2008 година си научихме урока. Сега гледаме да хванем грешките предварително, а не само да санкционираме след вече допуснати нарушения. И имаме резултати - в момента на много страни от ЕС са спрени парите по оперативни програми, за радост ние не сме в този негативен списък.

Селските региони и българското земеделие трябва да използват максимално европейските средства- те имат до 6 милиарда евро. Въпросът е как по-добре и побързо да се ползват тези средства, за да се почувства това и от потребителите, смята министър Дончев.

Европа преживява тежки времена в момента. Цялата политика по сближаване в ЕС също е в тежко положение, някои поставят под въпрос дори продължаването и посоката на тази политика. Инвестирани са десетки милиарди евро в Южна Европа, главно в Гърция и Италия, казват с основание някои политици, но явно те са недостатъчно и пак ще трябва да се дават пари.

Предстоящо е да се реши какви ще са средствата, които ще имаме през периода 2014-2020 година.Нашата позиция е да представим намеренията си да инвестираме и срещу това да получим финансиране- например с изграждането на нови пътища, които няма да се ползват само от български граждани.

Или при екологичните проекти – с тях ние пазим не само българския въздух и българските води, а и европейските. Тази позиция работи пред Брюксел и мисля, че ще защитим интересът ни за размера на отпуснатите средства от европейския бюджет, убеден е Дончев. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар