*
Борба с вредителите

ТОЛКОВА СМЕ БОГАТИ, ЧЕ НЕ СИ ЗНАЕМ ЯЗОВИРИТЕ

|
ТОЛКОВА СМЕ БОГАТИ, ЧЕ НЕ СИ ЗНАЕМ ЯЗОВИРИТЕ

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg/

В деня, в който за дълги часове в столицата се срина връзката ми с интернет без обяснения и алтернативи, скапана ми „трагедия” от този факт беше засрамена от смъртта на 8 души, загинали от наводнение в една българско село край град Харманли, наречено жизнерадостно от неговите основатели Бисер. И се замислих за символиката…

Заради престъпното държавното бездушие на държавната влакова компания преди 4 години в пламъците на горящ вагон загинаха 8 българи. Сега поради подобна причина се удавиха 8 българи. С огън и вода се борят по нашите земи хората за своето оцеляване не толкова срещу стихиите, колкото срещу системния тормоз на враждебното управленско бездушие.

Какъв е анализът? За вагоните се спори и до нес: никой не може да каже колко точно хиляди (!) липсват от сметката. Ей, така, все едно,че става дума за някакви консумативи, похарчени без счетоводство, така и не стана ясно колко се водят като липсващи. Логиката отсъства и никак не е желязна- железопътна е по нашенски някак си. Това мина покрай ушите и душите, които би трябвало да се чувствителни към опазването на държавната собственост.

Понеже номерът явно минава, този път научихме, че наводненията едва ли не също са като някаква руска рулетка, натрапена хазартно на българското население.Чух с ушите си един репортер да казва в новините на БНТ: никой не знае колко язовира има в България, предполагайки, че може би са около 2600. Съобщи ни го във връзка с факта, че един язовир удави 8 невинни сънародници. Те са жертви на същото безстопанствено „стопанисване”, което изгори точно толкова хората във влака край Червен бряг.

Извинявайте, но става дума за язовири. Ако толкова едри факти, каквито са язовирите, са в графата „никой не знае”, какво знаем изобщо за останалите „дреболии” за които държавата нехае?

Отгоре на всичко се оказа, че не само не знаем колко са язовирите ни, но и че те били с неизяснена собственост. Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира пред БНР, че язовирът „Иваново”, който заля нещастното село „Бисерово”, принадлежал на общината, а стената била собственост на Министерството на отбраната като част от военен полигон.

„Има доста язовири, които са с неизяснен статут. И след като са с такъв, никой не ги поддържа, а всички те при такива ситуации виждате какво се случва“, коментира министърът.

В бедствената ситуация се промъкна и информацията ,че сме предупредили Гърция и Турция за възможни наводнения от наши язовири. Бисерово, което не е нито в Гърция, нито в Турция, се оказа под водата. Без предупреждение.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар