*
Борба с вредителите

ТОДОР МАРЕВ ПРЕД EFIRBET: ОЧАКВАМ ЧЕРНО МОРЕ ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА ВАРНА

|
ТОДОР МАРЕВ ПРЕД EFIRBET: ОЧАКВАМ ЧЕРНО МОРЕ ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА ВАРНА

След пауза от 13 години дербито на Варна се завръща в елитния футбол. А когато говорим за битката между Черно море и Спартак, Тодор Марев е един от тези, оставили ярка диря в нея. Легендата на „моряците“ има най-много участия от своя тим в дербито на морската столица – 18 при майсторите и общо 22 във всички турнири. Марев е също и рекордьор по изиграни мачове, както за родния си клуб, така и в България – общо 530 в професионалния футбол. От тях 423 са в елита.

Какво очаква от предстоящия двубой в събота, ще има ли победител в него и ще видим ли добър футбол? На тези и други въпроси бившият централен защитник на Черно море отговаря в интервю за www.efirbet.com.

-       Г-н Марев, какво е за Вас мача Черно море – Спартак?

 

-       За мен това е третото голямо дерби у нас, което много често се е превръщало във футболен празник за Варна и е чест за всеки футболист да вземе участие в него.

 

-       Тези срещи се играеха пред повече от 35 000 зрители на „Юрий Гагарин“, а в събота ще има малко над 6000. Как бихте коментирали този факт?

 

-       Вижте, сега времената са други и с напредване на технологиите светът стана по-различен и предлага повече изкушения и забавления за младите. Така че не бива да правим съпоставка между миналото и реалността. Важно е това дерби занапред да се играе редовно и съм убеден, че двата стадиона ще са пълни, доколко позволява техният капацитет.

 

-       Как се мотивирахте за дербито?

 

-       Преди всичко се стараех да остана спокоен и да бъда уверен, че както винаги мога да дам най-доброто от себе си и да съм полезен на своя тим. Защото от футболна гледна точка това е просто един мач между два отбора и нищо повече. Не е мач на живот и смърт, нито футболът ще свърши за даден играч, ако резултатът не е в полза на неговия тим.

 

-       Но няма да отречете, че победа в битката за Варна винаги е специална?

 

-       Това е вярно, тъй като ако си спечелил, след това месеци наред изпитваш едно приятно чувство, когато ходиш по улиците в града и те спират фенове.

 

-       Кои победи над Спартак помните?

 

-       Постигнал съм достатъчно такива с Черно море, но две от тях никога няма да забравя. Първата е, когато Левски беше изпратил свои нападатели в Спартак в лицето на Георги Цветков-Цупата и Емил Спасов. Но въпреки това ги победихме с 2:1 след голове на Иван Андреев – Мирона, и на Дамян Георгиев - Чудото, лека му пръст. Години по-късно пък спечелихме с 3:0, след като още до 9-ата минута водехме с 2:0 с попадения на Огнян Радев и Никола Спасов, Бог да го прости. В 52-рата минута аз оформих класиката след прекрасен пас на Кольо Спасов.

 

-       Как приемахте загубите от „соколите“?

 

-       Загубите са част от кариерата на един професионален футболист. С играчите на Спартак ние бяхме врагове само за 90 минути, тъй като в живота се уважавахме и повечето бяхме приятели. След загуба в този мач всеки нямаше търпение да дойде другия такъв, за да вземе реванш.

 

-       Има ли фаворит в предстоящото дерби?

 

-       Фаворитът в тези срещи е само на книга и често сме ставали свидетели как отборът, който не е в по-добро състояние, ги печели. Но сега силно се надявам, че няма да се случи това и Черно море ще вземе своето.

 

-       Защо смятате така?

 

-       Защото като отборна игра Черно море се справя по-добре, а освен това разполага и с по-добри индивидуалисти. Това би трябвало да наклони везните към него, дори и да премине през сложни моменти.

 

-       Опитът и качествата на Илиан Илиев дават ли допълнително предимство на Черно море?

 

-       Разбира се. Той е един от най-добрите треньори у нас, да не кажа и нещо повече. Ако на „Тича“ бяха останали Родриго, Леандро и Сердюк, на много отбори у нас щяха да им се изправят косите. Но и сега обаче Черно море си остава фактор в първенството и се бори за колкото се може по-високо класиране.

 

-       Какво мислите за Спартак?

 

-       След като се завърна при майсторите, явно не бе подготвен да бъде на нивото на тази група и тръгна трудно. Но постепенно виждам, че Спартак стабилизира своята игра и смятам, че вторият полусезон ще бъде по-успешен за него.

 

-       Възможно ли е да се получи футболен спектакъл в дербито?

 

-       И в двата отбора има стойностни изпълнители, което предполага, че могат да създадат емоции на публиката с изпълнения и комбинации. Но отчитайки, че трите точки са жизненоважни за двата противника на този етап, няма да се изненадам, ако с поведението си показват, че играят за резултат и това се отрази върху качеството на играта.

 

-       За първи път в битката за Варна ще участват толкова много чужденци и това за тях ще е дебют в такъв мач. Вашите очаквания от тях?

 

-       Чужденците ще подходят професионално и без излишни емоции, но смятам, че няма да приемат крайния резултат като българските играчи, защото не са наясно какво означава да те боли, когато паднеш в такова дерби. За чужденците това е по-скоро един мач, тъй като те не са толкова вътре в нещата. Те имат различна философия, вживяват се по-малко и за тях мачът е като другите – работа, която вършат.

 

-       Ваши възпитаници ще бъдат съперници в събота. Как ще се представят?

 

-       Иван Дичевски и Виктор Попов се развиха пред очите ми в школата на Черно море и предвид безспорните им качества, аз бях убеден, че ще играят голям футбол. Виктор се разви по-бързо и вече стигна до националния. Докато Иван минава през тежки моменти в Спартак, въпреки че пази редовно, тъй като отборът като цяло изпитва трудности с адапатирането си към елита. Мисля обаче, че в дербито Иван и Виктор ще бъдат сред най-добрите в отборите си.

 

-       Г-н Марев, Вашето послание за мача на стадион „Спартак“?

 

-       Бих пожелал на двата съперника да дадат максимума от себе си и нека който е по-добър, да спечели. Но големият победител за мен трябва да е фейърплеят. Както на терена, така и по трибуните. Играчи и фенове да демонстрират взаимно уважение и толерантност, и в никакъв случай да не се стига до ексцесии от рода на тези преди дербито на дублиращите тимове на клубовете преди около месец или подобни.

 

-       Как се печели подобно дерби?

 

-       Печели се с всички футболни компоненти, както и с хъс, треньорски умения и правилна настройка. Трябва да имаш също психика и увереност да издържиш на напрежението през цялото време и да сведеш до минимум непредизвиканите грешки.

https://efirbet.com/todor-marev-ochakvam-cherno-more-da-specheli-bitkata-za-varna/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар