*
Борба с вредителите

ТОДОР КИСЕЛИЧКОВ ПРЕД NOSTRABET: ИСКАМ ДА ВЪРНА УСМИВКИТЕ ВЪРХУ ЛИЦАТА НА ИГРАЧИТЕ НА СПАРТАК ВАРНА

|
ТОДОР КИСЕЛИЧКОВ ПРЕД NOSTRABET: ИСКАМ ДА ВЪРНА УСМИВКИТЕ ВЪРХУ ЛИЦАТА НА ИГРАЧИТЕ НА СПАРТАК ВАРНА

Новият треньор на Спартак Варна, Тодор Киселичков, даде ексклузивно интервю за спортния портал Нострабет. Той сподели как са протекли разговорите между двете страни, както и за голямата му мотивация да превърне варненци в стабилен отбор. Първата цел, която специалистът си постави, е да върне усмивките по лицата на играчите в тима.

 

Киселичков се върна и към престоя си начело на ЦСКА 1948, което беше и първият му опит като старши треньор в елита на футбола в България. Той благодари на ръководството на „червените“ за получения шанс, показвайки и възхищението си от условията за работа и професионализма, с който се е сблъскал.

 

Здравейте, господин Киселичков! Преди дни официално поехте Спартак Варна. Как се съгласихте на това предизвикателство?

 

Получих офертата от ръководството. Беше обмислено и консултирано с други хора, включително и с Росен Кирилов, при когото работех до преди това като част от щаба му в Ботев Враца. Усетих, че тази работа е крачка напред за мен лично. От друга страна, Спартак Варна е сериозно име в родния футбол и като дестинация ми е близо до Бургас. Нямаше как да откажа това предложение за работа.

 

Искам да благодаря на ръководството на Ботев Враца, че уважиха моето желание и подходиха напълно коректно.

 

Лесно ли преминаха преговорите между Вас и клуба?

 

Да, нормален преговорен процес. Разговаряхме, видях хора, които са отдадени на каузата Спартак и искат да извадят отбора от кризата, в която се намира. Когато се срещнат разбрани хора, диалогът е лесен и всичко става бързо.

 

Спартак засега има много проблеми със свикването с обстановка в efbet Лига. Притесняваше ли Ви този факт, докато водехте преговори с клуба?

 

Не ме притеснява работата, знам, че положението е тежко и ще направим, каквото зависи от нас. Знам, че точките са малко. Няма човек, който да мисли, че нещата са перфектни. Каквото е било обаче не ме интересува и гледам занапред да се концентрирам. Искам да подобря игровата дисциплина, да работя върху сплотяването на колектива. Естествено, ако направим всичко това, ще вземем и точки.

 

Не пренебрегваме селекцията също, защото искаме да привлечем определени футболисти, които да повишат класата на тима. Не искаме да вземаме играчи, колкото да кажем, че сме взели такива, а по-скоро да вземем състезатели, които да ни помогнат истински. Всички, които сме тук, сме ангажирани с този процес. Наблюдавам активно футболисти и така ще бъде, докато не намерим правилните хора.

 

Колко нови бихте искали да видите в Спартак?

 

Няма колко. Искаме да се подсилим с достатъчно на брой хора, които да вдигнат нивото на отбора. Не мога да се ангажирам с точна бройка. Гледаме, преценяваме и вземаме решения.

 

Имате ли вече впечатления от играчите в тима?

 

Аз изгледах няколко мача на Спартак, включително и срещу Ботев Враца. Имам представа за какво става въпрос. Естествено, че тази представа не е пълна. Сега допълвам моите впечатления и смея да твърдя, че като цяло съм запознат с качествата на отбора.

 

Какво ще искате да промените в играта на тима, на първо време?

 

Искам да променя това, което казах и на играчите – усмивките на лицата им и желанието за работа. Това е най-важното. На база на досегашните резултати вероятно настроението не е много приповдигнато, но футболът е спорт, а не бесило или затвор. Искаме да започнем да играем с настроение и ако успеем да постигнем това, то и всичко останало ще се повиши като качество. Ще искаме да се подобрим във всеки аспект.

 

Знаем, че за борещите се за оцеляване тимове солидната защита е основен приоритет. Към това ли гледате също?

 

Искам отборната игра да се подобри. Това означава да играем по-добре отборно в защита и в нападение. За 6 кръга сме вкарали само 2 гола, а сме допуснали цели 17. Сухата математика ни показва, че нещата не са добре. Затова искам да работим и върху двете фази, без изключение.

 

Господин Киселичков, известно време бяхте начело на ЦСКА 1948, където и за пръв път станахте треньор на това ниво. Какво взехте от този период?

 

За мен този период беше изключително ценен и полезен. Ръководството на клуба, в лицето на господин Найденов, ми предостави този шанс, макар и за сравнително кратко време. След първия кръг на сезона реших да продължа по друг път, но това беше много ценно за мен.

 

Това е клуб, в който се работи изключително професионално и са предоставени страхотни условия за работа. Нещата, с които се сблъсках, бяха важни и полезни. Придобих още повече знания и увереност. Видях, че мога да работя, защото с много млади състезатели изковахме страхотни резултати. Победихме Локо Пд на прага на шестицата, а след това направихме 3 равни мача далеч от дома, последвани от победи над ЦСКА-София, както и Лудогорец. За мен нещата бяха перфектни, особено предвид обстоятелствата. Това ми показа, че мога да работя и мога да се справя в тази среда.

 

Запознах се и с много хора с голям футболен интелект. Това ми беше много от полза и до ден днешен с някои от тях поддържам връзка. Беше ми много полезен периодът и искам отново да благодаря на хората, които ми го предоставиха.

 

Как оценявате качеството на шампионата през този сезон?

 

Няма да оценявам отборите по отделно, но искам да се повишат доста неща в нашия футбол. Искам нещата да се случват по честен и коректен начин. Отборите да се мъчат да играят футбол, според възможностите си. Искам и публиката в малко по-голяма степен да се завърне по терените, защото футболът е за феновете. Иска ми се да виждам и по-коректно отношение вътре в мачовете. Говоря за отношенията между треньори, между съдии и треньори и т.н. Най-вече искам всичко да е чисто и да се случва на терена.

 

На самите отбори не искам да давам някакви индивидуални оценки. Всеки си работи според възможностите и според това, което знае. Всеки си гони и неговите цели.

 

И за финал – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на 2022-а година?

 

На всички пожелавам здраве. Да няма болести, войни, пандемии, просто да цари здраве и спокойствие. Така всеки ще може в сферата, в която се занимава, да постига целите си и да просперира. Без да сме здрави и без да имаме желание да си изпълним целите, няма как да стане.

https://nostrabet.com/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар