*
Борба с вредителите

ТАЗИ СЕДМИЦА ДА ПОЧЕРПЯТ....

|
ТАЗИ СЕДМИЦА ДА ПОЧЕРПЯТ....

Капитал

Две събития от последните дни вероятно изпълват стратезите на ГЕРБ с чувство на спокойствие за идващите догодина парламентарни избори.

Разпадът на "Синята коалиция" и яростната битка в БСП увеличават шансовете Бойко Борисов да стане първият министър-председател с два мандата във властта.

Заедно с него основания да се радва има и Меглена Кунева. Профилът на гласувалите за нея на последните парламентарни избори показа, че тя привлече хора, които допреди няколко години се смятаха за твърдо ядро на десните партии. Тези десни партии, които през седмицата неочаквано се простреляха едновременно в двата крака, като решиха да развалят коалицията помежду си.

Краят на историята за някогашните сини изглежда доста безславен. Те се сринаха към изхода от политиката, вторачени в дребнотемие и лични войни. Вдъхновяващата прехода синя идея деградира до това кой е срещу Иван Костов и кой за оцеляването му в политиката.

Отломките от СДС изглеждат като пътниците на самолет, които са сменили пилота с негова стара снимка и се бият помежду си кой да седне до прозореца, докато падат към земята.

Извън емоциите и вътрешните драми от синята катастрофа има съвсем конкретни политически последствия. Тя вероятно ще разпилее техните гласове в две посоки - към ГЕРБ и бъдещата партия на Меглена Кунева. Разочарованите както от скандалите около Иван Костов, така и от управлението на Бойко Борисов ще прелеят към организацията на бившия еврокомисар. Тези, които се отнасят подозрително към нея, ще гласуват отново за сегашните управляващи.

Яростната битка между Първанов и Станишев също работи в полза на ГЕРБ. БСП в момента е разделена на два лагера по начин, непознат за партията през последните години, и конфликтът ангажира цялата енергия на левицата.

Това обаче е по-малкият проблем. Който и от двамата да спечели, той трудно може да препакетира БСП като алтернатива на ГЕРБ. И Станишев, и Първанов дърпат зад себе си тежкия товар от годините във властта.

Двамата са част по-скоро от миналото, отколкото от бъдещето. ГЕРБ всъщност дойде на власт отчасти и заради това, че е алтернатива на тази БСП, която бившият президент и бившият премиер представляват.

Накратко, заплахата за ГЕРБ от ляво е минимална. Старите десни партии също се самоизхвърлят от активната политика. От това шансовете на Бойко Борисов отново да има най-много депутати в следващия парламент се увеличават.

Проблемът в случая е, че ГЕРБ остава без смислена опозиция. Контролът от медиите отдавна е повърхностен, гражданското общество - слабо. Дори и да имате възможно най-високото мнение за управляващите, тяхното самомнение ще достигне нови висоти, което е опасно.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар