*
Борба с вредителите

СВЕЩЕНИЦИТЕ ОТ ВИДИНСКА И КУЛСКА ДУХОВНИ ОКОЛИИ САМИ ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗАПЛАТИТЕ СИ

|
СВЕЩЕНИЦИТЕ ОТ ВИДИНСКА И КУЛСКА ДУХОВНИ ОКОЛИИ САМИ ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗАПЛАТИТЕ СИ

Свещениците от Видинска и Кулска духовни околии отново минават на самоиздръжка и сами ще се грижат за възнагражденията си. Своеобразното наказание за 32 отци е решено на редовната месечна свещеническа конференция във Видин.

„Направих всичко по силите си, но за съжаление те не искат да работят, а искат само заплати„, не скри огорчението си пред „Труд“ архимандрит Поликарп, духовен надзорник на двете околии.


Преди година във Видинско и Кулско бяха уеднаквени църковните такси и се въведе фонд „работна заплата“. Той трябваше да се пълни с проценти от приходите от продажбата на свещи, таксите от обредите и др.

Към днешна дата обаче средствата не достигат, а причината е, че свещениците не отчитат съвестно определените пари в касата на духовното надзорничество.

Архимандрит Поликарп поясни, че свещениците дори не искали да носят расо. Наскоро на отците е било предложено да декларират, че ще ходят с духовните си одежди, но от всичките 32-ма едва четирима се съгласили да носят расо извън църквите.

Това не е първата критика към свещениците от двете околии. Преди време архимандрит Поликарп остро разкритикува отците в мързелуване, както и в лоша грижа за храмовете по селата, някои от които тънели в мизерия, кич и заринати в буболечки.

Решението на свещеническата конференция влиза в сила със задна дата – 1 юни. Оттук-насетне духовниците сами ще си организират заплатата, според указанията на митрополията.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар