*
Борба с вредителите

СУПЕРЛУНА ОТКЛЮЧВА ЛУДОСТ И АГРЕСИЯ, ВЕЩАЕ БУНТОВЕ

|
СУПЕРЛУНА ОТКЛЮЧВА ЛУДОСТ И АГРЕСИЯ, ВЕЩАЕ БУНТОВЕ

Пригответе се за звездното шоу на годината - най-голямата и ярка Луна. Луната и Земята ще се сближат максимално. На 23 юни и вечерта лунният диск ще се вижда по-голям и по-ярък от обичайното.
Дължи се на преминаването на Луната през перигея на нейната елипсовидна орбита, при което тя ще се доближи на 356 989 км до планетата ни, което съвпада с пълнолунието, съобщи Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен, пише 24 часа.Събитието се повтаря през около 411 денонощия.

Явлението е популярно като Суперлуние или Супер Луна. Тази година обаче то ще е още по-специално. Защото разстоянието между Земята и Луната в този момент ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км. Луната няма да бъде толкова близо до 10 август догодина. Тя ще се приближи още по-близо от сега до Земята на 28 септември 2015 г. и на 14 ноември 2016 г.

Всички пълнолуния влияят върху приливите и отливите и по време на Суперлуние въздействието им е най-силно. Но отклонението от обичайното не е толково значително, колкото е то в масовите представи, смятат учените.


През различните години Луната може да изглежда приблизително с 11 на сто по-голяма и с около 30 на сто по-ярка. Голямата ярка Луна често се свързва със суеверия за бедствия, катастрофи и политически катаклизми, дори се търсят косвени причини за потъването на "Титаник" и други кораби. Приписва се роля и за последните опустошителни земетресения и цунами в Индонезия, Япония и Нова Зеландия.


Терминът "Суперлуние" е наложен от астролозите, а не от астрономи. За първи път го вкарва в употреба Ричард Ноел през 1979 г. Провокирано е от видимото увеличение на яркостта и размера на Луната при приближаването по елипсата. Тази очевидна промяна е била забелязана още в древността и народните вярвания са приписвали на явлението свръхестествен потенциал. За умилостивяване са правени жертвоприношения. И до днес има хора, които вярват, че при големите луни излизат върколаци, други ги свързват с отключване на лудост и агресия, има дори псевдонаучни теории за провокиране на обществена нестабилност.


Астрономите са категорични, че от явлението не може да последват никакви катастрофи, още по-малко фантастични прояви на митични същества или политически трусове. И съветват просто да се насладим на красивата гледка.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар