*
Борба с вредителите

СТУДЕНТСКА БРИГАДА В МЕЗДРА

|

При изключителен интерес от страна младите хора протича единствената по рода си в България лятна студентска бригада. Тя се организира и финансира от Община Мездра изцяло със средства от местния бюджет. В тазгодишната кампания участват 105-ма бъдещи висшисти, в т. ч. няколко от с. Зверино. Такава масовост се наблюдаваше единствено в периода преди кризата (2004 – 2008 г.), когато на моменти бригадирите надхвърляха 300 души. В досегашните 12 издания на тази алтернативна форма за трудова заетост през ваканцията се включиха общо 1326 студенти и средношколци.
И това лято възпитаниците Alma mater са ангажирани в благоустрояването на гр. Мездра и на една част от съставните села на общината. Те се трудят на 10 инфраструктурни обекти, които придават по-приветлив вид на общинския център: полагат бордюри и тротоарна настилка по ул. „Софроний”, „Чавдар войвода”, „Роза” и „Иван Вазов”; „изкърпват” с асфалт улици и междуселищни шосета в Типченица, Люти дол, Люти брод, Царевец, Старо село, Върбешница и Крапец; освежават хоризонталната и вертикалната пътна маркировка; довършват пешеходната алея по бул. „Стамболийски” (в участъка между бъдещата многофункционална спортна зала и бившото текстилно предприятие „Юшан”); благоустрояват района и изграждат алея за бягане в парка над гимназията; почистват дъждоприемни шахти и канали; произвеждат бетонови изделия и пр.
В най-голямото село в общината -Зверино, студентите реновират тамошния стадион. Технически ръководители на обектите са Божко Александров, Валентин Генов, о. Р полк. Тодор Христов, Евгени Кучков, Веселка Петкова, Трайчо Михов и Христо Илиевски.
Студентската бригада’2012 ще продължи един месец. За това време младежите и девойките ще заработят по около 400 – 450 лв. Те отново са назначени на трудови договори към Общинското предприятие „Чистота”.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар