*
Борба с вредителите

СТЕФАН СТАЙКОВ ПРЕД SILENTBET: В НИКИ МИХАЙЛОВ ИМА ОЩЕ ХЛЯБ, НО ЛЕВСКИ МУ ПРЕЧИ

|
СТЕФАН СТАЙКОВ ПРЕД SILENTBET: В НИКИ МИХАЙЛОВ ИМА ОЩЕ ХЛЯБ, НО ЛЕВСКИ МУ ПРЕЧИ

Стефан Стайков – Заека е легенда на Левски. Пазил е на синята врата 9 години, през които по три пъти е шампион и носител на Купата на България. Бивш национал и капитан на държавния тим, за който е записал и един мач на финалите на световното първенство през 1974 година – срещу бъдещия финалист Холандия. В интервю за Silentbet.com, Стефан Стайков коментира любимия си Левски, обяснява защо Николай Михайлов изпадна в дупка и дали вижда промяна в работата на БФС след ерата на Борислав Михайлов.

Г-н Стайков, девето място, девет загуби. Как приехте този есенен актив на любимия Ви Левски?

Лошо, да не кажа трагедия. Такова нещо не е било в историята на клуба. И друг път сме имали кризи, но чак толкова не сме се излагали. Това е не е само мое мнение, а на много ветерани на Левски.  

Знаеше се, че в клуба няма пари, но не смятате ли, че можеше малко по-добре да се представят играчите?

Все пак носят свещената синя фланелка. Вижте, финансовият ресурс наистина бе ограничен, но въпреки това бе направена грешна селекция. Взеха се неправилни играчи, които сега ги освобождаваме. Някои стояха 6 месеца, други 3, изиграха само няколко мача и не оставиха следа. За мен в тази ситуация бе по-правилно да пускаме наши юноши. Ако разчитахме на повече от тях, можеше да се представим по-добре.  

Имате ли усещане, че когато бяха привлечени братя Цоневи, се забеляза живец в отбора, но след трайните им контузии, стана по-зле?

Точно така се получи. Братя Цоневи са много добри футболисти и с оглед на липсата на качество, отсъствието им нямаше как да бъде компенсирано.  

Левски изостава на 9 точки от топ 6, трагедия ли ще е, ако не влезе в шестицата напролет, където са по-големите приходи от тв права?

Няма да е трагедия, защото няма да влезем в топ 6. Причината е, че проспахме първия полусезон и не вярвам да наваксаме изгубеното в оставащите 10 мача до плейофите.  

Ако намеквате, че сезонът ще е нулев, каква тогава ще е целта на Левски напролет?

Нулев ще е, това е ясно, тъй като и за Купата нямаме шансове. Остава само една цел през втория полусезон – полагане на основите на гръбнак на перспективен тим, върху който да се надгражда през лятото. Защото пари в Левски, адекватни на името му, един ден ще има. Но като дойдат парите, трябва да имаме и ОТБОР.  

Може ли Славиша Стоянович да вдигне Левски?

Сръбските треньори са от тези, които не знаят загуба. Винаги искат да побеждават и да имат добро име. Смятам, че Стоянович не прави изключение. Той иска същото и ще се стреми да убеждава играчите в своите идеи, за да ги пресъздават те на терена.  

Г-н Стайков, мнозина смятат, че Николай Михайлов едва ли не е свършил с футбола. Вие, като бивш вратар, съгласен ли сте?

Не. Няма как вратар с име и качества, като Николай, да бъде отписван. Той е само на 32 години, а знаете, че вратарите са като като виното, с възрастта стават по-добри. Но с Николай постъпиха некоректно в Левски. Взеха чужденец за титуляр и забиха нашето момче на пейката. Николай се отпусна, качи килограми, после трудно ги сваляше. Логично изгуби формата си. За мен в Ники Михайлов има още хляб, но Левски му пречи.  

Възможно ли е Михайлов да даде още на Левски?

Не мисля, че ще стане. Щом привлякоха хърватин, значи той ще е първи избор. Явно треньорът не е доволен от Николай, но ако го остави пак резерва, не знам дали Михайлов-младши ще издържи на подобно отношение. Аз обаче не я разбирам тази политика, да вземеш чужденец на години, след като имаш свои кадри.  

Но нали казахте, че вратарят става по-силен с годините?

В случая трябваше да се направи изключение, защото Левски има български вратари и не гони титли или Купа напролет. Имаме си Ники Михайлов, който се стреми да си върне доброто име, имаме и Николай Кръстев, който е един много добър вратар. Но, ако продължават да го пускат по един-два мача, ще забрави вратата.

В старшата ни възраст разбрах, че също растат талантливи вратари.   Да Ви питам и за бащата на Николай Михайлов – Борислав Михайлов. Година след неговото отстраняване, виждате ли промяна в БФС?

Никаква. Нито комисиите работят по-добре, нито гафовете на съдиите са намалели, нито националният отбор е спрял да губи. Да не говорим за скандалите, свързани с хора от Изпълкома. На първо четене с Лечков. Един път казва, не иска да е президент на БФС, после казва, те ме игнорираха. Има и други необмислени изявления на хора, които ръководят футбола ни, и така напрежението около него не спада.  

Как приехте гилотината, с която първият човек в държавата взе главата на Боби Михайлов?

Политическо решение, но не съм аз човекът, който да го коментира. Боби беше неудобен и му направиха постановка.  

На кого беше неудобен?

Вие сами може да се досетите. Не аз и вие накарахме онези 40 вампира да вдигнат расистките лозунги при 0:6 от Англия. Виждате, че нищо не се промени във футбола ни за една година, което доказва, че Боби е бил нарочен. Постъпиха типично по български с него. А той е президентът на БФС, направил най-много за родния футбол. Тази приказна база в „Бояна“, която ще остане винаги, казва всичко. Да не говорим за международните контакти и имидж на Боби.  

Г-н Стайков, има ли в България добри вратари?

Има, но подходът към тях не е правилен и не им се дава шанс, точно когато трябва да развиват своите качества. Първо, някои вратари са с безспорен талант, но пазят други, защото трябва да ги продадат. Това са така наречените мениджърски игри. Второ, налагат се чужди вратари, за сметка на нашите по-млади и така си унищожаваме талантливите българи. Футболните хора прекрасно знаят, че за да дойде чужд футболист, дори вратар, той трябва да е с три класи по-добър от българина на въпросния пост. Но у нас не се спазва това неписано правило.  

Да разбирам ли, че вратарският пост не е проблемният в националния отбор?

Разбира се, че не е. Разполагаме с Пламен Илиев, за който ме е яд, че Левски го изпусна. Луков също е добър, Владо Стоянов се връща към най-добрите си дни. Има и още.

При всички случаи проблемите на националния отбор са други.   Кажете някои от тях?

В националния отборт няма колектив, въпреки че толкова треньори се изредиха. Футболистите трябва да си стиснат ръцете, да си изяснят отношенията и да воюват мъжки и с характер за каузата на България. Селекционерът пък трябва да е авторитет и да вдъхва респект. И да бъде много добре платен. Ясно е, че няма да взема колкото звездите в държавния тим, но не е редно и да му подхвърлят трохи. Как при подобно положение, ще искаш играчите да те приемат насериозно. Ами нали, ако даден футболист остане резерва, а той получава в пъти повече от селекционера, ще каже: „Троши си главата, дали ще съм на пейката или не, ми е все тази. Аз на първо число си вземам заплатата, която е далеч по-висока от твоята“.
Source: https://silentbet.com/bg/stefan-staikov-v-niki-mihailov-ima-oshte-hlyab-no-levski-mu-prechi/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар