*
Борба с вредителите

СТЕФАН ГРОЗДАНОВ ПРЕД SILENTBET: ЦСКА-СОФИЯ НАПЪВА, НО ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА БУТНЕ ЛУДОГОРЕЦ ОТ ВЪРХА

|
СТЕФАН ГРОЗДАНОВ ПРЕД SILENTBET: ЦСКА-СОФИЯ НАПЪВА, НО ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА БУТНЕ ЛУДОГОРЕЦ ОТ ВЪРХА

Стефан Грозданове един от най-ерудираните ни треньори. Водил е девет наши клуба, като във всички тях е оставял добро впечатление с работата си. Един сезон е начело и на своя любим Левски. В интервю пред Силентбет Стефан Грозданов разкрива кое му прави впечатление в първенството, какви трябва да бъдат очакванията от Левски и кой не трябва да пречи на Ясен Петров, за да си върши професионално работата в националния тим.

Г-н Грозданов, благодаря Ви, че приехте поканата ни за разговор. Как се чувствате и как минават дните Ви?

Благодаря и аз за вниманието. Добре съм, пазя се като всички хора и основно си стоя у дома. Излизам, когато се налага, а когато е възможно, се виждам с близки и приятели. Разбира се, гледам много футбол по телевизията и правя коментари, когато ме потърсят от вестници и телевизии.  

Вие сте шеф на Асоциацията на треньорите в България. Защо в последното време нищо не чуваме за нея?

Имахме конструктивни идеи, защото у нас отношението към треньорите често не е такова, каквото трябва да бъде и някой трябва да защитава правата им. Но много треньори не ни подкрепиха и не се присъединиха към нас. Явно не обичат социалната дейност, а и българинът си обича да е единак. Така че в момента Асоциацията е в затишие.  

Харесва ли Ви нашето първенство?

Не виждам нещо ново. Нито се е повишило качеството, нито се надгражда. Единственото хубаво нещо е, че в почти всички отбори налагат млади футболисти. Визирам най-вече отборите, които не се борят за най-високите места. На тези, които гонят титла и медали, гръбнакът им е изграден от чужденци. Но и те пускат таланти, видяхте Валентин Антов докъде стигна.  

В тези млади играчи ли е бъдещето на родния футбол?

Това времето ще покаже. Аз само казвам, че разполагаме с качествени млади футболисти и не може да казваме, че не се раждат таланти в България. Оттук нататък, как ще се развиват, зависи от самите тях, от треньорите им и от клубната политика.

Винаги сте казвали, че сте левскар. Изненада ли Ви представянето на „сините“ през есента, въпреки безпаричието?

Как да няма да съм левскар, като съм роден до „Герена“. От сутрин до вечер играех футбол там, после бях в детските и юношеските отбори на Левски. Що се отнася до представянето на Левски, не, не съм изненадан. С тези обикновени играчи не можеха повече.  

Виждате ли нещо хубаво на „Герена“?

Да. Това, че отборът започва да укрепва финансово и се налагат наши юноши. Вярно е, че по-добрите от тях ги продадоха, но има и други. Сега остава те да покажат отговарят ли качествата и възможностите им на името Левски.  

Какъв Левски очаквате напролет?

Вижте, в Левски сега не трябва да си поставят конкретни цели – трето, четвърто или шесто място, купа, и т.н. Основното е Левски по най-бързия начин да се стабилизира финансово, а аз съм сигурен, че рано или късно това ще стане. Когато се случи, тогава може да се говори за цели.

Правилно ли „сините“ бяха поверени на чужденец?

След като нещата с българските треньори не се получиха, това беше логичен ход. Макар че при Хубчев отборът в един момент живна, но после се сгромоляса икономически и играчите не бяха вземали няколко месеца заплати.  

Какво може да постигне Славиша Стоянович с този Левски?

Нека да изгради стил и Левски да играе приемлив футбол. Казвам приемлив, тъй като с подобни футболисти не е редно да имаме свръхочаквания.  

Ще има ли България нов шампион?

Не. Новият шампион ще е старият.  

Значи отписвате шансовете на ЦСКА-София?

ЦСКА-София дава напън, но още не може да бутне Лудогорец от върха. Причините са няколко и ще спомена най-важните. Първо, с оглед на скъсеното първенство и малкото оставащи мачове, 6 точки са комфортен аванс. Все пак остават 10 мача от редовния сезон и само още 5 в плейофите, а не 10, както беше. Второ, Лудогорец разполага с неограничени финансови възможности, които му позволяват постоянно да прибавят качество към състава. Трето, новият им треньор ще е амбициран да се докаже, и със сигурност има нови идеи, мисъл и виждания за начина на игра на тима.  

Г-н Грозданов, кой е основният проблем на националния отбор на България?

Проблемът е като в Левски – селекционното ниво. Дано футболните президенти не се месят в работата на новия селекционер и да оставят Ясен Петров сам да избира кого да покани.  

За какво вмешателство в работата намеквате?

На предните селекционери много президенти на клубове оказваха спортно-технически натиск. От рода на: „този от моя отбор играе добре, вземи го и т.н.“  

Трябва ли Ясен Петров да подмлади държавния тим?

По-точно, нека да го обнови. И в него да намират място перспективни млади футболисти и играещите най-добре в момента и в чужбина. Тотално подмладяване не зная дали е уместно, след като в някои мачове под ръководството на Дерменджиев гледах момчета от младежкия отбор. С изключение на Антов, друг не ме впечатли, но тепърва ще се види дали младите имат качества и потенциал да помогнат на България. Пак повтарям обаче, най-важното е Ясен Петров да бъде оставен да работи на спокойствие и сам да си реди състава. Той гледа нашите играчи на лагерите в Турция, ще ги гледа и в първенството, ще събере информация и за българите зад граница. При всички случаи обаче не бива да имаме големи очаквания за квалификациите за световното в Катар. И заради класата на водещите отбори в групата ни, и заради ниското качество на нашия футбол.

Source: https://silentbet.com/bg/stefan-grozdanov-cska-sofiya-napava-no-oshte-ne-mozhe-da-butne-ludogorets-ot-varha/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар