*
Борба с вредителите

СТАРТИРА СИМПОЗИУМА ПО СКУЛПТУРА "МЕЗДРА 2012"

|
СТАРТИРА СИМПОЗИУМА ПО СКУЛПТУРА "МЕЗДРА 2012"

Шестима творци на съвременно българско монументално изкуство участват в V-я Симпозиум по скулптура „Мездра’2012”, домакин на който в продължение на едни месец (от 11 юни до 11 юли) е градът край крепостта „Калето”. Доайени сред тях са 69-годишният Теодоси Антонов от Монтана и 67-годишният Наско Настев от Стара Загора, а най-млади – 28-годишният Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш и 33-годишният столичанин Радослав Мъглов. Останалите двама участници са плевенчанинът Красимир Яков (57 г.) и роденият в Троян Боян Пенчев (42 г.).

Както и в предишните издания на биеналето, майсторите на чука, длетото и флексата творят на свободна тематика. Въпреки непоносимия летен пек, от сутрин до мрак те извайват от бял врачански камък своите екстериорни композиции: Антонов – оригиналната реплика на древногръцкия мит за Икар „Летящият човек”, Настев – 3-метровата декоративна колона „Движение”, Яков – „Време”, Пенчев - „Пейзаж”, Мъглов - „Мисли” и Дъскотлиев – „Пъзел”. Трима от авторите – Теодоси, Наско и Теодор, участват в скулптурния пленер за втори път.

Съгласно регламента, създадените по време на симпозиума художествени произведения ще останат собственост на града. Те ще бъдат ситуирани в зелените площи на пешеходната алея на ул. „Александър Стамболийски”, в пространството между кръстовището над пазара и бъдещата многофункционална спортна зала. Така ще продължи естетизацията на градската среда и изграждането на Галерия на открито от каменни пластики.

В досегашните пет биеналета (2004 – 2012 г.) се включиха 26-ма автори от различни поколения, в т. ч. двама чужденци: испанка и румънец. Те сътвориха общо 31 творби, които са експонирани по протежение на парковата зона на централния бул. „Стамболийски”.

Организатор на симпозиума е Община Мездра със съдействието на двете водещи местни предприятия за обработка на скално-облицовъчни материали – „Хемус – М” и „Йотов стоун”, предоставили безвъзмездно каменните блокове и терена за изработване на монументалните творби.

Мирослав Гетов – Община Мездра


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар