*
Борба с вредителите

СРЕЩА С БОРИСОВ? НЯМА ПРОБЛЕМ!

|
СРЕЩА С БОРИСОВ? НЯМА ПРОБЛЕМ!

Deutsche Welle

Австрийският предприемач Томас Берхтолд се гордее с добрите си връзки в България - няма проблеми с инстанциите. Бизнес-плановете му в страната са амбициозни, въпреки сложната, и дори "мафиотска" икономическа обстановка.Името Томас Берхтолд не e сред постоянно присъстващите в българските медии. Въпреки това той твърди, че има отлични връзки в България. Берхтолд разработва различни бизнес-проекти в страната вече 20 години, преди десетина е бил управител на австрийската фирма "Рьофикс", открила завод за екологични строителни материали в град Септември.Без добри връзки не става нищоАвстрийският вестник "Виртшафтсблат" публикува леко иронична статия за дейността на Берхтолд в България, взимайки на подбив хвалбите на предприемача за отличните му връзки. На фона на скандалите за търговия с влияние, корупция и връзкарство, които /особено напоследък/ са нещо обичайно в Австрия, публикацията за Томас Берхтолд звучи като предупреждение към лековерните западни бизнесмени с интереси в България."Една от моите инвестиции са добрите връзки" – разказва Томас Берхтолд пред "Виртшафтсблат". И с това смята за приключена темата за евентуалното му оттегляне от България, пише вестникът. Налага се обаче въпросът: какви още неблагоприятни икономически обстоятелства трябва да се появят, за да напусне България? Защото така, както се хвали с добрите си връзки в страната, така и се оплаква от икономическата обстановка, която описва като "много сложна", дори "мафиотска".
В "мрежата" на Берхтолд е и министър-председателят Бойко Борисов
Берхтолд работи за различни австрийски фирми в България още от 1992 г. От 2009 година насам се занимава само със собствената си фирма "SEE-Consulting"."Консултираме чуждестранни фирми, които искат да излязат на българския пазар," обяснява Берхтолд. Той казва още, че поради кризата в България вече почти не влизат германски и австрийски инвеститори. Така на него самия му се наложило да разшири дейността си и в момента предлага "бизнес-развитие за глобални предприемачи" в България.Възловата роля на владицитеВсеки консултант има нужда от контакти. Но чак пък такова перчене... "Връзките, които притежавам тук, ги нямам дори в Австрия," казва Берхтолд. В рамките на седмица можел да си уреди среща със сегашния министър-председател Бойко Борисов. Същото се отнасяло и за следващия министър-председател, за министрите, за кметовете, дори за владиците.Владиците ли? "Те са много важни за моите сегашни проекти за малки ВЕЦ-ове. Защото манастирите притежават реки, гори и планини," обяснява Берхтолд пред "Виртшафтсблат". Целта му е за десет години да инвестира 200 милиона евро в 80 малки ВЕЦ-а в България, след което да продаде системата на големи европейски енергийни фирми, казва австриецът.
Манастирите се оказват от голям интерес за потенциалните инвеститори
Също както в Австрия, и в България условията за електростанции, произвеждащи до десет мегавата електроенергия, били идеални.За новия проект специално бил основан малък консорциум с натрупано експертно ноу-хау. Включили се и две австрийски инвеститорски групи. Печалбата от тази инвестиция щяла да възлиза на цели 13 процента. Не е ли това малко множко? "А вие колко пари бихте инвестирали в България, а? Нали точно с това се боря," обяснява Берхтолд пред "Виртшафтсблат".


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар