*
Борба с вредителите

СОФИ МАРИНОВА ПЯ НА ФОРУМ В МОНТАНА

|
СОФИ МАРИНОВА ПЯ НА ФОРУМ В МОНТАНА

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигна в Монтана за обсъждане на националната стратегия за интеграция на ромите 2020. Кръглата маса в комплекс „Монтанензиум" е организирана по повод международния им празник от инициативен комитет с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел". В началото на обсъжданията Софи Маринова изпълни химна на ромите „ Джелем, джелем". Във форума, които се провежда за 2-ри път в Монтана, участват народни представители от региона от групата на ГЕРБ, лидери на ромски организации и чиновници от социалните служби.

Според данните от последното преброяване в България 5 процента от хората са посочили, че са с ромска етническа принадлежност или това са близо 326 хиляди души. Всяко пето дете в страната е родено в ромско семейство, сочи анализът на стратегическия документ за интеграция до 2020 година.
От 1 юни Министерството на труда и социалната политика ще стартира програма за субсидирана заетост в областите с висок процент на безработица и компактно ромско население. По нея ще бъдат разкрити 1000 работни места за млади хора до 29 години.
Област Монтана е с най-висок процент на ромско население /12,7%/ от 28-те области в страната . Следващите в статистиката са Сливен, Добрич и Ямбол.
В изказването си вицепремиерът Цветанов подчерта успехът на националната стратегия зависи от интегрирания подход във всички сфери на управление - икономическа, социална, здравна, образователна и културна.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар