*
Борба с вредителите

СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ ВИДИН С ОТВОРЕНО ПИСМО КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ И ХОРАТА ОТ СЕВЕРОЗАПАДА

|
СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ ВИДИН С ОТВОРЕНО ПИСМО КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ И ХОРАТА ОТ СЕВЕРОЗАПАДА

Кандидатите за народни представители от коалиция „БСП лява България“ от видинска област изпратиха обръщение до кметовете, общинските съвети и до хората от Северозапада, в което изказват тревогата и възмущението си от намерението на служебното правителство да извади от ОП „Транспорт“ проекта за модернизиране на пътя София-Видин. Документът е подписан от Михаил Миков, водач на листата, както и от останалите кандидат-депутати.

ДО

КМЕТОВЕТЕ,

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ,

КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ

ПРЕДСТАВИТЕЛИ

И ХОРАТА В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

Уважаеми госпожи и господа, другари, скъпи приятели,

 

Ние, кандидатите за народни представители от листата на „БСП лява България” във Видински избирателен район, с тревога и възмущение приемаме намерението на второто служебно правителство на ГЕРБ да извади от Оперативна програма „Транспорт” 2014 – 2020 проектът за модернизация на пътя Видин – София за сметка на приоритетизирането на други обекти.

Пътят Видин – София веднъж вече бе жертван през изминалия програмен период 2007 – 2013 г.

В изпълнение на ангажимента си да предприеме реални стъпки за развитие на най-бедния регион в Европа – Северозападна България, правителството, което подкрепяхме, го включи за периода 2014 – 2020 г. Наскоро бе пуснат в експлоатация обходът на Враца. Пред завършване е околовръстният път на Монтана. Обявени са процедури за проектиране и строителство на отсечката Мездра – Ботевград.

На 15 и 16 юли 2013 г. бяха сключени договори и започна проектирането на четири участъка от пътя: Видин – Димово; Димово – Бела – Ружинци; Ружинци – Монтана и Монтана – Враца. Идейните проекти са готови, предстои изработването на техническите.

Служебното правителство демонстративно обръща гръб не просто на нашия край, защото тук не става въпрос за Видин, Монтана и Враца, дори не и за София, а за развитието на целия европейски транспортен коридор № 4, обръща гръб на оползотворяването на геостратегическите предимства на България.

Без подобряване на пътната инфраструктура към Дунав мост 2, в който бяха инвестирани над 200 млн. евро, той не може да даде резултите, които всички ние очакваме, въпреки че от пускането му в експлоатация през юни 2013 г. до сега през него са минали над 620 хиляди превозни средства.

Обръщаме се към Вас, за да обединим усилията си и кажем ясно и категорично, че живеещите в Северозападна България не сме втора ръка хора и няма да допуснем отново да ни върнат в годините на ГЕРБ, когато България бе разделена на магистрали и Северозападна България. Няма да допуснем да ни лишат от перспективите, дадени ни от  правителството, което подкрепяхме, чрез Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 – 2020 г. и чрез Интегрираната стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район.

Призоваваме Ви към активни действия и заявена позиция, за да може и Северозападна България да бъде част от Европа.

31.08.2014 г.                       Михаил Миков

                                               Филип Попов

                                               Николина Ванчева

                                               Юри Ценков

                                               Димитър Велков

                                               Наташа Петкова

                                               Мария Джамбазова

                                               Ваня Ставрева


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар