*

СЛЪНЧЕВО ТОРНАДО 5 ПЪТИ КОЛКОТО ЗЕМЯТА

|
СЛЪНЧЕВО ТОРНАДО 5 ПЪТИ КОЛКОТО ЗЕМЯТА

Засмуква със скорост 300 000 км/ч
Уникални снимки разпространиха британски астрономи, публикувайки кадри на слънчево торнадо, чиито размери са пет пъти по-големи от тези на Земята, пише в. ”Метро”.
Редкият феномен е заснет от телескоп, монтиран на сателит на НАСА. Учените смятат, че слънчевото торнадо е съставено от свръхнагрети газове с температура 2 млн. градуса по Целзий. Тези вихри били често явление по време на слънчевите изригвания.

Торнадото се образувало, като от плътната структура на повърхността на Слънцето се засмуквали тези газове със скорост 300 000 км/ч. на височина до 200 000 км. По пътя си нагретите газове увеличавали магнитни полета и електрически импулси във високите слоеве на атмосферата.

Това зрелищно уникално торнадо би трябвало да играе роля в предизвикването на глобални слънчеви бури, заявява един от откривателите на явлението д-р Хю Мартин от университета в Аберистуит. Колегата му д-р Син Ли добавя, че за пръв път имат възможността да заснемат толкова огромно слънчево торнадо.

През последните месеци астрономите регистрират бум на слънчеви изригвания, тъй като Слънцето е в период на висока активност, която ще има своя връх догодина. Когато достигнат Земята, тези вълни от заредени частици предизвикват магнитни бури. Те предизвикват главоболие при по-чувствителните хора и засилват риска от сърдечни удари. В редки случаи магнитните бури могат да увредят изкуствените спътници на Земята и да нанесат смущения на радиопредаванията и електрическите мрежи.


ОЩЕ ОТ "ЛЮБОПИТНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар