*
Борба с вредителите

ЩЕ ПОКАЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ, ЧЕ МОЖЕ?

|
ЩЕ ПОКАЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ, ЧЕ МОЖЕ?

С какво предизборната борба в България би могла да учуди един германски политик? И дали всъщност правилата на играта за членството в Шенген са напълно ясни? Бившият външен министър на Германия Гернот Ерлер има отговор.

Гернот Ерлер, зам.-председател на социалдемократите в Бундестага и бивш зам.-външен министър на Германия, бе наскоро в София. Една от целите на посещението му бе да се запознае с подготовката на предстоящите президентски и местни избори.

"България трябва да възстанови доверието, което изгуби заради пропилените европейски средства и все още неизпълнените условия на Брюксел", каза той. Така че, според него, предстоящите избори са шанс в това отношение, стига те да са честни и коректни, а участниците в тях да покажат взаимно уважение.

Партийни игри и честни избори

Какво в предизборна България би могло да учуди един германски политик? Може би назначаването на вътрешния министър за шеф на предизборния щаб на управляващата партия? "Не вярвам, че подобно нещо е възможно в Германия. Ето защо според мен критиките на опозицията в това отношение са оправдани!", категоричен е Гернот Ерлер.

А дали издигането на Маргарита Попова не е елегантен ход на освобождване от една неудобна министърка, изпълняваща стриктно условията на Брюксел? Гернот Ерлер е успял да се срещне с нея и е впечатлен от това, че идеите й за бъдещата й функция не се влияят значително от представите на издигналата я партия.

"Тя умее да мисли самостоятелно", заяви Гернот Ерлер и коментира не без ирония: "Мисля, че на сегашното правителство, оглавявано от Бойко Борисов, ще му бъде по-лесно, ако госпожа Попова вече не е министър на правосъдието".

Правилата на играта за Шенген

След посещението си в България Гернот Ерлер коментира и темата за българското членство в Шенген: "Германия и Франция продължават да са скептично настроени", каза той. А дали споделя това съмнение?

"България все още не се справя с политиката на реформи. В ЕС има и недоволство от бавното изпълнение на поставените от Брюксел условия. Те всъщност са условия за членство в Общността. Това недоволство пасва и на настроенията в Европа", казва Гернот Ерлер преди да отправи критика към онези, които са срещу членството на България в Шенген: "Мога да разбера всичко това, но все пак става дума за поставени стандарти и изпълнението им. Хубаво е да имаш ясни правила, но и да кажеш ясно дали те се спазват, за да може онзи, който ги спазва, да осъществи поставената си цел".


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар