*

ЩЕ ОТКРИЯТ ПАМЕТНИК НА ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ В С. КРУШОВИЦА

|
ЩЕ ОТКРИЯТ ПАМЕТНИК НА ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ В С. КРУШОВИЦА

На 4 октомври 2012 г./ четвъртък/, от 14,00 ч. на площада пред кметството в с. Крушовица, община Мизия, ще бъде открит паметник на проф. д-р Иван Митев, откривателят на Шестия сърдечен тон. Поканени са депутати, министрите на здравеопазването и образованието, членовете на организационния комитет.
По предложение на д-р Виолин Крушовенски, кмет на Община Мизия, Общински съвет -.Мизия взема Решение № 625/ 30.06.2011 г за изработването паметник на проф. д-р Митев.
Проф. д-рИван Митев е роден на 4 октомври 1924 г. в с. Крушовица. Завършва медицина през 1950 г.и започва работа като лекар в гр. Русе. Дълги години е директор на Института по педиатрия при Медицинска академия.
През 1974 г. открива „Шестия сърдечен тон". На 12 март 1981 г. българското откритие е вписано в Златната книга на ИНРА, в последствие наречено "Откритие на века", а неговият автор става вторият откривател в България след акад. Г. Наджаков. Откритието е признато от водещи учени в детската кардиология от САЩ, Франция, Русия и други страни и е едно от най-значимите открития в областта на медицината в България.
Откритието "Шести тон" на проф. д-р Иван Митев, на 17 декември 2009 г. е обявено от зрителите на БНТ за българското научно постижение на XX век, наричано още "Феномен на века".
След решението на Общински съвет –Мизия е създаден организационен комитет от 24 членове за увековечаване паметта на проф. Иван Митев и за набиране на средства за изработване на паметник, с председател проф. Стоян Денчев, Ректор на УНИБИТ, в чийто състав влизат също областния управител на област Враца Пепа Владимирова и кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски, председателя на парламентарната комисия по образование, председателя на БАН, ректори на висши училища, директори на болници и др.
По предложение на кмета на Община Мизия д-р Крушовенски и по желание на проф. д-р Ваньо Митев, син на проф. И. Митев и ректор на Медицински университет –София, откриването на паметника ще стане точно на рождената дата на откривателя на Шестия сърдечен тон- 4 октомври.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар