*
Борба с вредителите

ЩЕ ИМА ГЛАД ЗА УЧИТЕЛИ, ЗАЩО ДА НЕ ГИ ОБУЧИМ ТУК

|
ЩЕ ИМА ГЛАД ЗА УЧИТЕЛИ, ЗАЩО ДА НЕ ГИ ОБУЧИМ ТУК

Стига врачани да са позабравили истерията около Полския университет преди години и похарчените пари по времето на тогавашния кмет Тотю Младенов и неговия екип за командировки и посрещането на гости, то официалното представяне днес на филиала на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методи", с участието на ректора проф. Пламен Легкоступ, е един чудесен факт. Той дава реалния старт за превръщането на Враца в университетски град и в център за обучение на кадри.
65 са студентите, които на 4 октомври, когато ще стане откриването на новата учебна година, ще бъдат първите в новия филиал на висшето учебно заведение. Те ще продължат обучението си от Педагогическия колеж, в степените бакалавър, а след това магистърска, в бъдеще според ректора могат да се обучават и докторанти. Тази година ще има курсове по педагогика с чужд език и начална педагогика. Закъснялото решение на Министерския съвет, дългите убеждения и едва ли не епични битки, които е трябвало да водят, както ръководството на университета, така и депутатът от ГЕРБ Николай Коцев и областният управител Пепа Владимирова с министерството на образованието и с министър Сергей Игнатов, не дават възможност за разкриване на нови специалности за обучение веднага. От следващата учебна година, заяви професор Легкоступ, ще започне и обучението по икономически дисциплини, административно уравление, както и по други, необходими за бизнеса на този регион специалности. Освен редовно и задочно обучение, в бъдеще ще бъде развита и модерната дистанционна форма.
Студентите ще бъдат обучавани от съществуващия досега екип на колежа - пет хабилитирани и пет нехабилитирани преподаватели. Капацитетът на новия филиал, който превръща Враца наистина в един студентски град, в следващите години е до 160 студенти.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар