*
Борба с вредителите

ЩАНГИСТЪТ ХРИСТО ХРИСТОВ ПРЕД EFIRBET: ИСКАМ ДА СПЕЧЕЛЯ МЕДАЛ НА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО

|
ЩАНГИСТЪТ ХРИСТО ХРИСТОВ ПРЕД EFIRBET: ИСКАМ ДА СПЕЧЕЛЯ МЕДАЛ НА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО

Щангистът Христо Христов е една от надеждите на България за медал на Олимпиадата. На Игрите в Токио състезателят на варненския „Титан“ ще вдига в категория до 109 кг., като това ще е дебют за него на най-големия спортен форум.

Макар че е само на 20 години, Христо вече има впечатляваща визитка. При мъжете той стана втори на Европейско и първи на Олимпийска квалификация в Доха, спечелил е също сребърен медал от Младежка Олимпиада, две световни титли за юноши и младежи и четири европейски за кадети и юноши. 

В интервю за Efirbet.com Христо Христов разкрива каква ще му е нагласата за състезанието в Япония, какво мисли за основните си конкуренти и кой ще е ключът към успеха.

Г-н Христов, как върви подготовката Ви и кога летите за Токио?
-       Тренировките протичат по план на НБ „Спортпалас“ край Варна, където ще останем до 21 юли. Тогава летим от Варна за Истанбул и оттам за Токио. Състезанието, в което ще участвам, е на 3 август.

По колко часа на ден сте в залата и как се чувствате?

-       Правя две тренировки по 3 часа. В момента се чувствам прекрасно и най-хубавато е, че болките, които имах по-рано през годината, отшумяха. Подготовката е направена така, че да достигна върхова форма в Токио.

Как сте с килограмите?

-       Перфектно. Може да се наложи да сваля най-много 2-3. Това е нищо, мога да го направя и дни преди да изляза на подиума в Токио.

- Спазвате ли хранителен режим?

-       Няма нещо, от което да се лишавам, щом килограмите ми са в норма. Храня се с всичко, но  всичко е в рамки. Е, чипс не си позволявам, но вафлички и сокчета – да.

Имате ли вечерен час?

-       В 22,30 най-късно сме по стаите, но трудно заспивам. Заради горещината, заради емоциите през деня, адреналинът идва в повече и заспивам след полунощ. Но сутрин в 8 трябва да съм станал.

Какво правите в малкото си свободно време?

-       Със съотборниците разговаряме в барчетата на първия етаж и си пиша с близките хора по телефона. Ако остане време, гледам и някой филм на компютъра. Иначе телевизия не гледам, защото говорят предимно за пандемията.

Христо, колко щангисти ще бъдат във Вашата категория в Токио?

-       23-ма са в предварителните листи, но за финала ще останат 14. Аз съм на седмо място в списъка.

Кои ще са фаворити за титлата?

-       Арменецът Симон Мартиросян, който е двукратен световен  и европейски шампион и втори на предната Олимпиада, и узбекът Акбар Джураев. Последният е с две годин по-голям от мен и сме вдигали на няколко състезания.

При първата Ви среща с Мартиросян при мъжете, Вие взехте сребро на Европейското, а той направи нула в изтласкването и отпадна. Значи и той може да греши, като всеки човек.

-       Може, но в Япония ще е още по-мобилизиран, и заради грешката на Европейското и заради това, че ще иска да се окичи с първо олимпийско злато.

Дни след Европейското през април, Мартиросян уби човек на пътя в Армения със своя Мерцедес. Жертвата е пресичала на неразрешено място и Симон няма да влезе в затвора, но възможно ли е този инцидент да се отрази на психиката му?

-       Не вярвам, въпреки че е доста неприятно това, което му се е случило. Аз съм убеден, че в Токио той ще е на познатото високо ниво.

 А Вие?

-       Моята нагласа също ще е да дам най-доброто от себе си. Искам да спечеля медал, но няма да кажа от какъв метал.

Наясно ли сте колко трябва да вдигнете, за да сте сред призьорите?

-       Наясно съм. Зная какви са възможностите ми и зная какво мога, когато съм готов на 100 процента.

По силата ли Ви са тежестите, с които Мартиросян и Джураев могат да се справят?

-       Досега те са вдигали повече, но не искам да навлизам в детайли от кухнята. Ако в Япония вдигна това, което правя на тренировки или поне се доближа максимално до него, ще съм спокоен. Да не забравяме също, че Симон и Акбар също са хора, а много често и психиката се оказва решаваща за разпределението на медалите на най-големите първенства.

Като казвате психика, как ще Ви се отразят големите очаквания на спортна България към Вас и това, че ще бъдете дебютант на Олимпиада?

-       Не мисля, че това ще ми се отрази по някакъв начин. Ще изляза, за да вдигам за България, ще изляза уверен в силите си и решен на всичко, за да зарадвам българите, които ще ми стискат палци. Винаги, когато вдигам, се сещам за една любима моя фраза, казана от Дан Колов: Чувствам се силен, защото съм българин.

https://efirbet.com/hristo-hristov-iskam-da-spechelya-medal-na-olimpiadata-v-tokio/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар