*
Борба с вредителите

ШЕНГЕН ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

|
ШЕНГЕН ВСЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Има най-малко седем страни, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген, заяви румънският президент Траян Бъсеску

Финландия обяви официално тази сутрин, само ден преди началото на заседанието на Съвета за правосъдие и вътрешни работи, че се противопоставя на влизането на Румъния и България в Шенген, съобщи румънският вестник "Ромъния либера".

Вътрешният министър на Финландия Пейви Ресенен заяви, че Румъния и България са били приети твърде лесно в ЕС, цитира думите му електронното издание на финландската телевизия YLE.

"Позицията на Финландия не е свързана с проблемите с ромите, които просят по улиците. Причината е високото ниво на корупцията и неспазването на принципите на правовата държава", обясни Ресенен.

Както правителството, така и парламентът на Финландия смятат, че Румъния и България са твърде корумпирани и не спазват принципите на правовата държава, което е условие за присъединяването към Шенген, посочва изданието.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви в понеделник, че има най-малко седем страни, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген, без да ги назове.

Премиерът Виктор Понта обяви, че Букурещ няма да настоява за гласуване на решение за влизане в Шенген на предстоящия на 7 и 8 март съвет на ЕС, след като германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за сп. "Шпигел", че Германия може да използва правото си на вето.

Европейската комисия отговори на изявлението на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, който заплаши да блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген, пише германският в. "Ди Велт".

Изказването на Фридрих не беше поднесено по деликатен дипломатически начин, но посланието му е ясно. И то дойде няколко дни преди срещата на министрите на вътрешните работи в четвъртък.

Аз съм обезпокоен от състоянието на върховенството на закона в Румъния, заяви Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Доклад на Еврокомисията констатира сериозни проблеми.

Вебер смята, че "Румъния продължава да е кризисната държава на Балканите и правителството в Букурещ трябва да представи значителен напредък, иначе позицията на Германия няма да се промени". Свободната демократическа партия (СДП) също изрази мнение, че двете източноевропейски държави трябва да почакат за Шенген. Влизане на Румъния и България в момента не е допустимо, тъй като членството в Шенгенското пространство е подчинено на определени условия, каза генералният секретар на партията Патрик Дьоринг.

Хартфрид Волф, говорител на парламентарната група на СДП в Бундестага, добави, че "нито в България, нито в Румъния е постигната независима съдебна система, а освен това все още има много проблеми с корупцията". abv.bg


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар