*
Борба с вредителите

СХЕМАТА "ЦАЦАРОВ"

|
СХЕМАТА "ЦАЦАРОВ"

Дойче Веле

На вчерашното "уникално заседание на ВСС" Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор. При това го избраха от раз! ВСС свърши това, което му беше поръчано. Сега на ход е президентът, пише Еми Барух в коментара си.

В края на вчерашното заседание на ВСС за избор на главен прокурор председателят на ВКС Лазар Груев припомни мисълта на Лао Дзъ, че красноречието лесно успява да скрие истината. Дали тази мъдрост представлява обобщение на продължилото десет часа обсъждане или не - това в момента няма значение.

След като четирима членове на ВСС се отметнаха от номинациите си, стана ясно, че категорията истина (за всеки един от тях) е понятие променливо, което се отнася към реалността в зависимост от моментната конфигурация на видими с просто око силови полета.

Дебелоочие и симулации

Стана ясно също така, че окачественото като “уникално заседание на ВСС” е “уникално” преди всичко с демонстрацията на кланов непукизъм, своеобразно дебелоочие от страна на висшите кадровици в съдебната система, за които моралният интегритет е нещо като аксесоар към наложена отвън съсловна униформа - обличаш я само за протоколни мероприятия, а в ежедневието я закачаш някъде в килера.

Стана ясно още, че опасенията за симулация на конкуренция за пред онези от Брюксел, които “наблюдават под лупа” случващото се в България, не са преувеличени. В резултат от така еволюиралата динамика Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор на републиката. От раз!

Шампанското от думи, които предхождаха вота, имаха за цел да ни убедят, че изборът е труден, защото “имаме трима превъзходни юристи с визия за бъдещето на прокуратурата”, които “притежават най-високите морални, нравствени и професионални качества”, а онези, които се съмняват в това, са повлияни от “два сайта, една телевизия и три вестника”.

Само по себе си това изказване е показателно. Пренебрежителното отношение към хората, “които се съмняват в това”, показва, че референтната група на членовете на ВСС не е широката общественост, а друга обособена група индивиди, между които съществуват неясни йерархии и неясни зависимости. Снизходителни към модела „Марковска”, пропускливи към случая „Гугушева”, те подредиха схемата „Цацаров” без да се притесняват, че Брюксел е “много близо” до взимането на решение за извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка.

Мултиплицирането на ТОЗИ манталитет

Съжденията на получилия 18 гласа Цацаров относно спекулативните сделки, относно ровенето в дела извън нормалната процедура (особено, когато те засягат действащи министри, политици и бизнесмени), относно наградата, получена от МВР в противоречие със Закона за съдебната власт, издават характерна мисловна нагласа, издават неспособността да се прави разграничение между морално допустимото и правно възможното. А мултиплицирането на този манталитет се превръща в системен проблем за цялата правосъдна система на България.

ВСС свърши това, което му беше поръчано. Сега на ход е президентът.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар