*
Борба с вредителите

СЕДМИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЩЕ Е ГОТОВ НАЙ-РАНО ПРЕЗ 2022 Г.

|
СЕДМИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЩЕ Е ГОТОВ НАЙ-РАНО ПРЕЗ 2022 Г.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е готов най-рано през 2022 г. Това показват оптимистичните прогнози, съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов. По думите му срокът зависи от това как вървят преговорите с руската страна.

Обявена е процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител, каза Валентин Николов.

Министерството на околната среда е дало принципно съгласие за изграждане на седми блок на централата, уточни Николов.

Вече е създадена предпроектна компания, потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт, каза шефът на атомната централа.

“Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение и да лицензираме площадката, същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма“, посочи Николов.

За първото полугодие на годината печалбата на атомната централа е 108 млн. лв.

За 2010 г., 2011 г. и първото полугодие на 2012 г. печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е 302 млн. лева. Преди 1 февруари 2009 г. електроенергията от централата се е продавала без ясни правила, каза министърът на икономиката Делян Добрев.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар